Три минути: Магистрала “Хемус” още няма, но има арести и афери. Домусчиев “кацна” на Летище София

Бившият премиер Бойко Борисов и бизнесменът Кирил Домусчиев

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • “Хемус”
  • Изборите
  • Георги Борисов

Строителството на “Хемус” е започнало преди 47 години. Магистрала още няма, но има 15 ареста, а вътрешният министър Бойко Рашков обещава и още. Задържан е собственик на фирма, която е получила авансово 84 млн. лева, а според МВР няма разрешителни за строителство. Борис Митов подрежда картината.

По същото време полицията проведе акция срещу купуването на гласове в Симеоновград, където бяха задържани съпругът и синът на кметицата, която е избрана от ГЕРБ.

Лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов обвини Рашков в предизборна акция и го заплаши със съд за някои от думите му. Борисов заговори отново за т.нар. Мата Хари, която е направила снимките от спалнята му.

Служебният транспортен министър Христо Алексиев съобщи в интервю за “Медиапул”, че бизнесменът Кирил Домусчиев, с когото Борисов демонстрираше добри отношения, участва в концесията на Летище София. “Потвърдено е от няколко достоверни източника, че фирми на Кирил Домусчиев участват с 20%”, казва той.

Ако искате да споделите мнението си, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Facebook.

Без броене на разписки, 30 години от избирането на Филип Димитров

Кандидатът за президент Лозан Панов отиде пред президенството, за да призове държавния глава и кандидат Румен Радев на дебати. Както знаете, дебати няма.

Върховният административен съд отмени решението на ЦИК за задължително броене на контролните разписки от машините.

Боян Станков-Расате все още е в ареста заради нападението срещу клуб на ЛГБТ в София. Насилието не е нещо ново за него. Досега обаче почти всичките му провокации остават ненаказани. Припомнете си как се случва това.

В понеделник се навършват 30 години от избирането на първия некомунистически премиер след промените. “Обърнахме посоката на България. Направихме възможно да се мисли за нея като бъдеща западна държава”, казва Филип Димитров в интервю за БГНЕС.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Кризата с COVID-19

Днес обаче България пак е от страната на Изтока, а не от Запада - картата с напредъка на ваксинацията е красноречива.

От миналия петък насам в болници са приети 5978 човека, а починаха 1037. Само през последното денонощие още 996 души влязоха в болница с COVID-19. Починаха още 166 души.

Ниското ниво на ваксинация намалява икономическия растеж на България, казва Европейската банка за възстановяване и развитие и намалява прогнозата за растеж от 4,5 на 4.2%.

По света

Великобритания стана първата страна в света, която одобри хапчето за лекуване на COVID-19 на фирмата Merck, пишат колегите в “Офнюз”.

„Изпитвам тревожност, нервите ми не издържат“. Думите са на един пожарникар, а Дамяна Валева разказва какво общо има той със срещата за климата COP26 в Глазгоу.

Над 40 държави заявиха, че ще се откажат от въглищата. Сред тях обаче не са САЩ, Китай и Индия, които са най-големите в тази сфера, съобщи “Дневник”.

САЩ вкараха в черен списък израелската фирма, създала шпионския софтуер „Пегас“. Международно журналистическо разследване разкри, че той е използван от правителства за подслушване на опозиционери и журналисти.

И две препоръки

Какво ли не може да намерите в едно българско мазе. В Германия обаче има правила и за това. Колегите в Дойче веле обясняват какво е позволено и какво е забранено да се държи в мазето.

Той е служил цял живот на словото и както сам казва, то му се отплаща. Поет, преводач, издател и носител на много награди. Георги Борисов получи още една - голямата награда за литература "Перото". Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров