Убийството, което ще раздели още повече страната

Запалени свещи пред портрета на убития кмет на Гданск Павел Адамович. EPA

Полша е в шок след смъртта на кмета на Гданск Павел Адамович, който издъхна от раните си след нападението с нож по време на благотворителен концерт на открито в неделя вечерта.

Вижте също Кметът на Гданск почина след намушкване с нож

Отвъд емоциите, трудно е това събитие да остане извън контекста на продължаващата политическа и идеологическа битка, погълнала страната в последните няколко години. Все още не е напълно ясно защо популярният кмет бе нападнат смъртоносно. 53-годишният Адамович бе начело на Гданск, люлката на движението „Солидарност“, в последните две десетилетия.

Според съобщения в медиите, идентифицираният като „Щефан В“ нападател е бил току-що освободен от затвора след присъда за поредица от банкови обири. Той бил обвинил близката до Адамович политическа партия Гражданска платформа за лошите условия, при които бил затворен.

Рикард Йозвяк

Ще отнеме време преди да се установи дали това е била политическа атака или действия на лунатик, но символът на случилото е виден за всички в Полша и вече има опасения, че това ще засили още повече поляризацията на обществото.

И Адамович, и концерта, на който бе той – на Великия коледен благотворителен оркестър (WOSP), отдавна са трън в очите на управляващата партия „Право и справедливост“. Накратко, те са идеологически противници.

Откакто е на власт през 2015 г., „Право и справедливост“ защитава това, което тя нарича традиционни консервативни ценности, включително скептицизъм към Брюксел, акцент върху традиционното семейство, патриотизма и централната роля на Католическата църква.

Адамович често попадаше под атаките на държавната полска телевизия заради подкрепата си за маршовете за правата на хомосексуалните и омаловажаването на заплахата от имгиранти и ислямистки атаки на полска територия. Той бе открит критик на опита на полското правителство да промени състава на Върховния съд. Неговите либерални икономически възгледи също се разминават с протекционистката, социално-ориентирана програма на „Право и справедливост“.

Семейството на Адамович е известно със своята политическа дейност в Гданск, особено брат му Пьотр Адамович, журналист с близки отношения до опозиционната Гражданска платформа, който е работил като съветник в Европейския център „Солидарност“ в града.

Оркестърът WOSP е най-голямата неправителствена благотворителна организация в Полша, а нейният ръководител, Йежи Овсяк, представлява всичко това, на което „Право и справедливост“ се противопоставя. Освяк сам се нарича либерално хипи, чието мото е „Прави каквото искаш“, и често е изнервял полските консерватори.

Въпреки че „Право и справедливост“ нямаха основания да критикуват благотворителната дейност, насочена към подпомагане на детски болници, някои от членовете на партията твърдят, без доказателства досега, че Овсяк е използвал част от парите от благотворителността, за да финансира друга своя дейност – годишния фестивал „Pol’and’Rock“. Консервативните кръгове в страната отдавна свързват безплатния летен музикален фестивал с „разгложение на моралните ценности“.

Лидерите на „Право и справедливост“, като премиера Матеуш Моравиецки и вътрешния министър Йоахим Брудшински, осъдиха остро фаталното нападение, което е първото политическо убийство на високо равнище след падането на комунизма през 1989 г. Това обаче няма да успокои все по-враждебния тон между двата идеологически лагера в Полша.

А след като траурът отмине, очакванията са този случай да подхрани още повече политическото противопоставяне в навечерието на кампанията за европейските избори през май.