Три минути: Подслушваните протестиращи са стотици. Купили сме си магистрала “на зелено”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети турския президент Реджеп Тайип Ердоган седмица преди изборите. По-рано държавният глава прие и делегация на ДПС

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Борисов отиде при Ердоган преди изборите
  • Подслушваните протестиращи са стотици
  • Как се краде картина на Пикасо

Остава по-малко от седмица до изборите за парламент. Тук можете да видите коя партия с под кой номер в бюлетината е, а тук има списък на водачите на листите на основните партии във всеки избирателен район.

Ако гласувате в чужбина, проверете на тази карта коя е най-близката до вас секция и какъв е точният ѝ адрес. Изпратете картата на приятелите си по света.

Седмица преди изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отиде в Турция и се срещна с президента Реджеп Ердоган. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов каза пред бТВ, че посещението е било заради гласовете на българските изселници. Точно преди месец Ердоган прие и делегация на ДПС, водена от Мустафа Карадайъ.

Следете най-важните новини около предстоящия вот в блога ни.

Подслушването, авансите, Планът за възстановяване

Според данни на МВР подслушваните по време на протестите срещу правителството миналата година са стотици. “Не са както в началото се казваше – 30, 50, 70... Те са стотици“, каза вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за “Медиапул”.

Стотици милиони левове са дадени в аванс за строителство на отсечки от автомагистрала “Хемус”, без дори да има строителни книжа за някои от участъците. „Данъкоплатците са си купили магистрали на зелено“, каза министърката на регионалното развитие Виолета Комитова.

Това се е случвало през държавната фирма “Автомагистрали”. Сега дружеството най-после има ново временно ръководство. Неговото вписване два пъти досега беше спряно от съда.

Екипът на вицепремиера Атанас Пеканов изпрати в Брюксел за съгласуване промените в българския План за възстановяване. Колегите от “Капитал” обясняват кое е новото в него.

Строеж върху паметник на културата или около него. Това може да се случи на още една историческа сграда в София, а причината е, че има редица на противоречия в наличните документи, а други направо липсват.

Новите случаи на COVID-19 в България са 19. Направени са още 2157 ваксинации.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Беларус, Русия и Чехия, пластмасата

Александър Лукашенко нареди затваряне на границата на Беларус с Украйна. Той твърди, че през нея “идва огромно количество оръжие”, с което бунтовници искат да извършат преврат.

Москва извика за разговор чешкия посланик в Русия заради искането на Прага да получи компенсации за взрив в оръжеен завод.

Русия съобщи, че е регистрирала 25 142 нови случая на COVID-19 за един ден. Това е най-високият брой новозаразени в страната 2 януари насам.

Над 100 държави, сред които и България, подкрепиха въвеждането на 15% корпоративен данък за международните корпорации.

Влезе в сила директивата, която забранява пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС. България обаче още не я е въвела. Очаква се това да стане през септември.

И три препоръки

Той е двукратен световен шампион в бягането на 400 метра с препятствия. 7 от 15-те най-добри резултата в историята на дисциплината са негови. Сега той подобри и 29-годишния световен рекорд. Карстен Вархолм е човек на деня на Свободна Европа.

В рамките на точно седем минути през 2012 г. от Националната галерия в Атина изчезват три ценни картини, сред които и оригинал на Пикасо. Сега се оказва, че платното изобщо не е напускало Гърция през тези девет години. Прочетете тази история.

Pretty loud е сръбска музикална група на жени от ромски произход. Те пеят за момичета, които са подложени на тормоз или принудени да се омъжат още като деца, а целта им е да се борят срещу това. Не пропускайте това видео.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова