Три минути: Дойде вълната на неваксинираните. Кои са хората, които се борят с талибаните

Медицински служител в интензивно отделение за пациенти с COVID-19. Снимката е илюстративна

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Шансовете за партия на Кирил Петков
  • Мъжът, когото полицай можеше да удуши
  • Хората, които се борят с талибаните

“Има такъв народ” потвърди, че няма да подкрепи правителство, предложено от БСП. По-рано това направиха “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” - другите възможни партньори, посочени от левицата. Нови избори изглеждат неизбежни.

Очаква се Народното събрание да вземе окончателно решение за датата на президентските избори. Председателката на парламента Ива Митева каза, че ще бъде предложена датата 14 ноември.

Докато министрите на финансите и на икономиката Асен Василев и Кирил Петков мълчат, други говорят за шансовете на евентуална тяхна партия. Според двама експерти ако служебните министри основат формация, тя би имала голям потенциал.

Полицейското насилие

Даниел Павлов е един от участниците в протеста на 2 септември 2020 г. Свободна Европа тогава засне как той беше арестуван от полицаите, които можеха да го удушат. Година по-късно мъжът разказва за събитията, довели до ареста му. Не пропускайте това видео.

Народното събрание прие на първо четене три законопроекта, които предвиждат Бюрото за защита на свидетелите да бъде върнато под контрола на Министерството на правосъдието. Сега то е на подчинение на главния прокурор.

Подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков Кристиян Николов излиза под домашен арест. Решението на съда не е окончателно, а прокуратурата ще го обжалва.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Вълната на неваксинираните

Новите случаи на COVID-19 в България са 1745. Починали са още 54 души. Напълно ваксинирани са 1 180 497 българи.

Новата вълна на епидемията в България дойде, но тя не е като предишните. За разлика от преди, сега има средство, с което всеки може да се предпази – ваксините. Числата показват, че именно те правят основната разлика.

Словакия прекрати използването на руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”. Това стана след като лекарственият регулатор откри, че съдържанието на ваксините, изпратени от Москва, се различава от първоначално заявеното.

Хората, които се борят с талибаните

Бойци, които са против талибаните, вече влязоха в първата си битка и дори я спечелиха. Това стана в последната област на Афганистан, която не е под контрола на групировката. Не пропускайте разказа за тези непримирими към всяка диктатура хора.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи изтеглянето от Афганистан като “най-доброто решение за Америка“. Той каза, че е приключила ерата на военните операции, целящи “пресътворяването на други страни”.

Талибаните твърдят, че срещат подкрепа сред афганистанците. Кадрите на десетки хиляди хора, които отчаяно се опитват да избягат, рисуват друга картина. Има ли наистина подкрепа за талибаните и какво я мотивира? Отговорът е в този текст на Дамяна Велева.

И две препоръки

Той е смятан за най-добрия футболист в историята на Турция и един от най-големите голмайстори на Европа. Днес Хакан Шукюр отбелязва 50-ата си годишнина в изгнание, защото се е превърнал във враг за турския президент Реджеп Ердоган.

За да има фантастични приключения в обикновен свят като нашия, трябва наистина развинтено въображение. Астрид Линдгрен несъмнено изпълнява това условие. Не пропускайте разказа на Пламен Асенов за шведската писателка.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова