Прокуратурата проверява откриването на "Пловдив 2019"

Цената на сцената за спектакъла предизвика спорове и в крайна сметка предизвика проверка на прокуратурата.

Окръжна прокуратура - Пловдив проверява изразходването на средства за церемонията по откриване на "Европейска столица на културата - Пловдив 2019", съобщи прокуратурата.

Проверката е възложена на сектор „Икономическа полиция“ при МВР-Пловдив. Тя трябва да приключи до 30 дни.

Спектакълът, с който беше дадено началото на домакинството на Пловдив, стана обект на много коментари. Прокуратурата се е самосезирала заради „множество публикации и коментари в различни медии“, се казва в официалното съобщение.

Критиките бяха насочени към бюджета на събитието и разпределянето му. Общината в Пловдив е отделила 2 милиона лева за спектатъла. В договора между фондация „Пловдив 2019“ и германската компания phase7, която организира събитието, има подробна разбивка на бюджета за спектакъла, съобщава „Медиапул“. В него се казва, че самата сцена струва 219 053 лева без ДДС. Цялостното техническо обезпечаване на спектакъла, което включва озвучаване, осветление, видео оборудване, екип, е с общ бюджет 880 124 лева без ДДС. Останалите средства са дадени като хонорари на изпълнителите, режисьорите, творческия директор, за костюми, за пътуване, настаняване, храна на екипа, за фойерверки, контейнери и други.