Президентът наложи вето на новия закон за личните данни

Президентът Румен Радев наложи в понеделник вето върху промените в Закона за защита на личните данни. Текстовете бяха критикувани от правозащитници и юристи, според които новата инициатива позволява проверки срещу журналисти, блогъри, учени и писатели.

Става въпрос за 10 конкретни критерия, които Комисията за защита на личните данни ще ползва, за да прецени дали в даден случай свободата на словото надделява над правото обект на журналистическо разследване да не бъде поставян във фокуса на общественото внимание или не.

Вижте също Намордник за медиите?

Глобите за медии, блогове и други субекти, боравещи със словото, са до 5000 лв. за първо нарушение и двойно при рецидив. Когато става дума за фирма, оперираща с лични данни, санкцията е до 4% от оборота ѝ или до 20 000 млн. евро.

„Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга същностното ядро на свободата на изразяване и информация като основно право, признато още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от съдържание и неговото упражняване губи смисъл“, мотивира се държавният глава.

Според Радев става въпрос за „свръхрегулация“, която „води до силно накланяне на везните в полза на правото на защита на личните данни като „се жертва“ свободата на изразяване и информация. Така под формата на критерии за съразмерност със защитата на личните данни се прикриват законови ограничения на основни конституционни свободи“.

Сред най-активните критици на новите разпоредби бяха Програма „Достъп до информация“ (ПДИ) и Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ).