Три минути: МВР прави проверка на проверката. Гешев докладва в петък. Жените в Афганистан се страхуват

Някои от битите протестиращи проследиха дебатите в Народното събрание

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Полицейското насилие
  • Вторият мандат
  • Калин Донков

Парламентът реши до петък главният прокурор Иван Гешев да внесе доклад за дейността на прокуратурата по случаите на полицейско насилие от миналото лято. Гешев вече коментира, че това според него противоречи на принципа за разделение на властите. Христо Иванов от “Демократична България” му каза, че може и да не идва в парламента, ако подаде оставка.

Депутатите приеха единодушно декларация, с която се извиниха на битите протестиращи. Бившите вътрешни министри Маринов и Терзийски също я подкрепиха. Техният наследник Бойко Рашков съобщи, че МВР е започнало проверка на проверката от миналото лято.

Временната комисия за изясняване на случаите на полицейско насилие има заседание и днес, но специализираната прокуратура отказа да изпрати свой представител, който да отговаря на въпроси на депутатите.

Бойко Рашков каза, че прокурорката, която не е открила данни за престъпление, по-късно е била избрана за европейски делегиран прокурор.

Ден по-рано разкрихме, че ръководителят на полицейския екип от кадрите също е бил поощрен с назначение в охраната на главния прокурор.

Не пропускайте анализа на Борис Митов по основния въпрос - защо полицейското насилие продължава да е системен проблем и вместо истинско разследване, по-често има прикриване.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Четвърта вълна има, правителство няма

Президентът Румен Радев започна нов кръг от консултации, преди да връчи следващия мандат за съставяне на правителство. “Има такъв народ” отново каза, че няма да подкрепи кабинет с третия мандат. ГЕРБ отново каза, че ще върне втория мандат. Днес са срещите с ДБ, ДПС и ИБГНИ.

Специализираната прокуратура е започнала проверка по сигнал, свързан с рязкото увеличаване на цените на електроенергията за промишлеността.

В това време четвъртата вълна от пандемията от COVID-19 си идва. За последното денонощие заразените са 1405.

Здравното министерство предлага пациентите с коронавирус, които се лекуват вкъщи по лекарска препоръка, да имат право на безплатни прегледи, изследвания и лекарства.

Нова Зеландия въвежда тридневен национален локдаун заради установен само един случай на COVID-19.

Талибаните

Афганистан трети ден е под властта на талибаните. Те обещаха амнистия за всички държавни служители и ги призоваха да се върнат на работа. Летището в Кабул вече отвори.

Съединените щати блокираха активи на централната банка на Афганистан за близо 10 млрд. долара.

За много хора в момента мечтата е просто да отлетят от Афганистан. Събрахме някои от най-въздействащите снимки от района на летището в Кабул.

Премиерът Стефан Янев каза, че в момента там има 11 българи и правителството полага усилия да ги евакуира, най-вероятно в съвместна операция с други страни.

В Афганистан обаче остават милиони жени, които се страхуват за своето бъдеще. Талибаните обещават да спазват правата им, но на много места вече забраняват на жените да излизат от домовете. Дамяна Велева разказва за няколко жени и техните тревоги.

И две препоръки

Калин Донков - поетът, който се доверява на всяко свое стихотворение, стана носител на Националната литературна награда "Димчо Дебелянов" за цялостно творчество. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

#МeТoo настигна Боб Дилън с 56 години закъснение, пишат колегите в “Булевард България”. Легендарният музикант е ответник по съдебно дело, заведено срещу него заради предполагаем акт на сексуално насилие над малолетно момиче от 1965 г.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров