Три минути: Вече и деца разкриват злоупотреби. Кьовеши отправи един призив и едно предупреждение

Лаура Кьовеши по време на посещението си в София

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Кирил Петков продължава с разкритията
  • Милионите за борба със зависимостите
  • Край на ерата Нетаняху

След като разкри как ББР е давала огромни кредити на няколко фирми, икономическият министър Кирил Петков се насочи към Държавната консолидационна компания. Според него близо 500 млн. лева са похарчени непрозрачно. Петков показа пресъхнал язовир, ремонтиран за милиони.

ГЕРБ го обвиниха, че нарочно е източил язовира, за да го покаже като “локва”. Тази и други политически реакции може да следите в предизборния ни блог.

Ученикът Кристиян Улзари публикува разследване в сайта sCool Media със заглавие “Това е корупция, но никой не говори за нея”. Става дума за над 5 млн. лева, които държавата взема от хазарта, за да се бори със зависимости сред младите. Няма да се изненадате - парите стигат до политически обвързани лица.

Като стана дума за ремонти - на площад “Славейков” в София отново започват строителни дейности. Небоходими са нови пилони, за да има къде да се закачат щандовете за книги.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Кьовеши си замина, банките блокираха сметките на Пеевски и Божков

Европейският прокурор Лаура Кьовеши посети София. Тя отправи един призив и едно предупреждение. Призивът дойде още в първия ден от визитата: България бързо да номинира нови 6 прокурори, които да работят с нея от София. Предупреждението дойде на втория ден: нито един политик да не се опитва да влияе на делегираните прокурори, защото тя ще направи това публично достояние.

За да излезе един арестуван на свобода, трябва да се дадат над 100 хил. евро - това показва разследване на Антикорупционния фонд. В основата на историята са арестуваният за участие в престъпна група Веселин Денков и приятелката му Ивайла Бакалова.

Всички банки в България са блокирали сметките и картите на санкционираните от САЩ Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и фирмите им.

Президентът Румен Радев оцени американските санкции като “принос в борбата с корупцията”. Той е разговарял с държавния секретар Антъни Блинкен.

Санкционираният Пеевски беше депутат от ДПС. Сега представителят на движението Илхан Кючюк беше избран за президент на партията на европейските либерали АЛДЕ.

От Г-7 до София Прайд

Израел има нов премиер и за първи път от 12 години той не се казва Бенямин Нетаняху.

Лидерите на Г-7 приеха план за подкрепа на слабо развитите страни, който да конкурира китайската инициатива “Един пояс, един път”.

Днес е срещата на върха на НАТО в Брюксел. В сряда в Женева е срещата между Джо Байдън и Владимир Путин. Американският президент е решил да говори след това сам пред медиите.

Екипът на руския опозиционер Алексей Навални съобщи още детайли за отравянето му с Новичок, за което те обвиняват Кремъл.

Родителите на арестувания в Беларус опозиционен журналист Раман Пратасевич призоваха Ангела Меркел да помогне за освобождаването му.

София Прайд се проведе за 14-ти пореден път. Шествието в защита на правата на хората ЛГБТИ беше съпроводено и от контрашествие “в защита на християнското семейство”.

Диляна Теохарова беше там. Не пропускайте нейния репортаж, от който ще разберете защо София Прайд е едновременно и празник, и протест.

И три препоръки

Преди 60 години в Израел се провежда съдебният процес срещу Адолф Айхман, който организира депортацията на евреите. Намерете днес 10 минути, за да видите спомените на Виктор Барух, който е свидетел на събитието.

Станислав „Насимо“ Трифонов е един от пионерите на източноевропейската стрийт арт култура. В края на миналата седмица той представи най-големия си проект. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Разбира се, че Европа е под знака на футбола. Не пропускайте разказа на Николай Лавчиев - защо е необикновено това Европейско първенство. А на профила ни в Инстаграм може да видите интересни снимки след всеки мач.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.