Три минути: Бизнесът заплаши с неподчинение на мерките за COVID-19. А Москва свика съд право в полицията

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Бизнесът заплаши с неподчинение на мерките
  • Навални отиде на съд, свикан право в полицията
  • Франция прие харта за принципите на исляма

През изтеклото денонощие има 570 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на около 7 % от всички извършени тестове. Починали са 82 души. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Мерките за коронавируса

България замисля облекчаване на мерките срещу коронавируса от февруари. В началото на месеца ще тръгнат на училище три випуска ученици, а в средата на февруари се очаква отваряне на заведенията. Бизнесът заплаши с неподчинение, ако барове и кафенета останат затворени.

Нидерландия, Великобритания и Словакия наложиха още по-строги мерки за борба с коронавируса, а Русия обяви, че преминава към масова ваксинация със своята ваксина Спутник V.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Русия, Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални, който беше арестуван в неделя, беше изправен пред съд, свикан направо в полицейското управление. Правозащитниците не помнят друг подобен случай. През август Навални беше отровен с Новичок на руска територия и се лекуваше в Германия. Сега е задържан заради стара условна присъда, чиито ограничения не е спазил, твърдят властите.

Страни от Европа, сред които и България в лицето на външния министър, призоваха Москва да освободи незабавно Навални. Това направи по-късно и лично премиерът Борисов.

Московски съд осъди 27-годишен математик на 6 години затвор за хулиганство. Азат Мифтахов е счупил прозорец в един от офисите на управляващата партия “Единна Русия” и е запалил сигнална факла вътре.

Бизнесът, медиите

Арестът на бизнесмена Пламен Бобоков е бил незаконен, реши съдът. През май започна разследване на дейността му с тази на още 10 души за незаконно загробване на боклук.

Прокуратурата иззе над 1400 картини от бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай. Сред тях са картини на Майстора, Константин Щъркелов, Дечко Узунов.

Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката за “Нова телевизия” и медията официално премина в ръцете на Юнайтед медия. С тази сделка компанията придоби също медиите “Нет Инфо”, “Дарик Нюз”, както и придобитите само преди няколко месеца заедно с Канал 3 радиостанции “Веселина” и “Витоша”, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Германия, Италия, Франция

Кой е Армин Лашет, който зае поста на Ангела Меркел начело на ХДС? За него пише тук Елица Симеонова.

Правителството на Италия преминава през вот на доверие след разкол, породен от кризата с пандемията.

Франция прие харта за принципите на исляма, която отрича религията като политически инструмент и утвърждава равенството между мъжете и гените. Хиляди бежанци са блокирани в Босна в опит да достигнат до Западна Европа. Как се справя страната, която е врата към ЕС, пише тук.

За финал – две препоръки

10 души изкачиха през зимата втория по височина връх К2. За тях пише Теодора Бързакова в рубриката “Човек на деня”.

Първият голям турнир за сезона е Australian Open, но най-малко 72 играчи в него в момента са под карантина заради COVID-19.

плюс моят личен фаворит

Една хижа в Рила е затънала в дългове, а кабинетът възлага на спортния министър да купи и нея, и 80% от землището й. Каква е връзката на тази история с един проект за ски разказва Генка Шикерова.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг