Три минути: Зелените коридори започват да светят в червено. Далавери има, но няма наказани

Заведенията в България отвориха от 1 март, понеделник.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Зелените коридори стават червени
  • Нарушение за 4,5 милиона без последствия
  • Що е “Стършел” свършил за 75 години?

Зелените коридори за свободно ваксиниране на всеки желаещ започнаха да стават червени. Следващото отваряне се очаква след седмица. България очаква близо 300 хиляди дози до края на месеца - каквото остане от приоритетните групи, ще отива за “коридорите”.

Още този месец Европейската комисия ще предложи “дигитален зелен пропуск”, който ще служи за пътуване на почивка или по-работа. Става дума за т.нар. ваксинационен паспорт.

Заведенията имаха своята първа работна вечер, а настанените в болници продължават да се увеличават. В момента “червените лампи не светят”, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който не очаква нова криза.

За последното денонощие новите случаи са 2588, което е рекорд за последните два месеца. Починали са 117 българи, което също е рекорд за съжаление.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Далавери има, наказани няма

Най-после държавата откри нарушение в раздадените от Българската агенция по безопасност на храните десетки милиони за обезвреждане на животински отпадъци. Държавната финансова инспекция оцени нарушението на 4,5 млн. лева, прокуратурата обаче мълчи. Става дума за разследването на Генка Шикерова “Война за трупове”.

Една друга афера приключи безславно - съдът прекрати продължилото 13 години дело “Сапард” по давност. Няма осъдени. Съучастниците в схемата от Германия бяха осъдени там още през 2008 г.

Три паралелни протеста срещу унищожаването на природата по Черноморието се проведоха в София, Пловдив и Русе. Те са по повод отпадналата в края на януари забрана на строителство в защитена зона Камчия.

Водачът на листата на ГЕРБ в Бургас Любен Дилов е в журито на “България търси талант”. Така всяка неделя хиляди зрители ще го гледат. бТВ каза, че той няма да агитира. Според ЦИК няма проблем.

И едно различно шоу - те се събират с приятели, напиват се до козирката и излъчват всичко в интернет. Зрители пък им предлагат пари, за да правят щуротии. Това се нарича “траш стрийм”, който обаче си има и тъмна страна.

Саркози е застигнат от закона, а Тръмп обещава да остане

Бившият президент на Франция Никола Саркози беше осъден на 3 години затвор за корупция. Става дума за “аферата Бетанкур”.

В Армения протестиращи нахлуха в една от сградите на правителството. Те искат оставката на премиера Никол Пашинян.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп произнесе първата си реч след като напусна поста. Той обеща да направи Републиканската партия силна “както никога преди”.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заплаши да оттегли евродепутатите от своята партия Фидес от групата на Европейската народна партия в Европарламента.

И две препоръки

Що е “Стършел” свършил за 75 години? Не пропускайте видео историята на Найо Тицин за годишнината на най-стария и все още излизащ сатиричен вестник в България. Ще научите неподозирани неща.

"Тя за нас е всичко", казват студентите й. Те наричат себе си "сейковчета", а нея "мама Надя". Тя е проф. Надежда Сейкова, която навърши 90 години на 28 февруари и е Човек на деня на Свободна Европа.

Вчера ви съобщих за Златните глобуси и Мария Бакалова, но съм поставил грешен линк. Ако все още ви е интересна тази история - ето я тук.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров