Три минути: Игра на "затваряне". А Унгария и Полша по-скоро са си били автогол, отколкото са блокирали ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан в Европейския парламент. Снимката е архивна.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Скорошно отваряне на яслите
  • Затягане на мерките в Европа
  • Влизане в сила на европейския закон “Магнитски”

През изтеклото денонощие има 3980 нови случая на COVID-19. Това отговаря на близо 41% от всички извършени тестове. Починали са 146 души. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

COVID-19

Здравният министър каза, че е готов за отваряне на детските градини и ясли от 14 декември. Преди това властите заговориха и за намаляване на новите случаи на коронавирус, но това не е точно така, уточни Генка Шикерова. Просто тестовете са по-малко, докато процентът на заболелите си остава висок.

На повечето места по света тече обратният процес – мерките се затягат и се очаква един “ужасен януари”.

Харесва ли ви бюлетинът? Какво ви липсва в него? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org. Можете да разкажете и на приятел, за да се абонира и той.

Безработица. Главният прокурор

През декември е отчетен рядък ръст на безработните в България. 14257 са останали без работа само за една седмица.

Предложенията на ГЕРБ за това как да се разследва главният прокурор, не отговарят изцяло на препоръките на Европа. Това казват двама експерти по темата, с които говорихме. Управляващите предлагат главният обвинител да се разследва от човек, предложен от прокурорската колегия във ВСС. Тази колегия, на свой ред, е председателствана от самия главен прокурор.

Добре е парламентът да обсъди Главния съдебен инспектор Теодора Точкова, смята Съюзът на съдиите. Повод за предложението е спряното разследване по т. нар. ЦУМ-гейт – иисторията на една среща, състояла се в офиса на Георги Гергов от БСП в ЦУМ. В нея участват издателят на “Сега” и бизнесмен Сашо Дончев и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров.

ЕС, Унгария, Полша

От понеделник ЕС има своя версия на американския закон „Магнитски“. Той ще позволи на ЕС да запорира имуществото и банковите сметки на нарушители на човешките права от целия свят, както и да им забранява да влизат на територията му.

Докато Унгария и Полша блокират бюджета на ЕС, в Брюксел обмислят как биха могли да заобиколят двете страни, които са против задължението да спазват възховенството на закона в замяна на еврофондове. Ето какви начини за заобикалянето им се обсъждат до този момент.

До сделката за Брекзит остават 22 дни, но по нищо не личи, че Великобритания и ЕС ще се разберат по договарянето на условията за финализиране на Брекзит.

За финал – две препоръки

Минаха 40 години от убийството на Джон Ленън. Можете да си спомните за него и чрез тези кадри.

90-годишната Маргарет Кийнън стана първият пациент в Западна Европа и ЕС, който беше ваксиниран срещу COVID-19. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

плюс моят личен фаворит

В Европа ще има повече нощни влакове. Засега това засяга връзките между Франция, Германия, Австрия и Швейцария. Решението идва в отговор включително и на нежеланието на по-млади хора да пътуват със самолет.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг