Килим на тавана. Графити на "националното единство" покриха метрото в Киев

Метрото пристига на прясно изрисуваната метростанция "Осокорки" на 19 декември.

Осем графита на международни артисти са нарисувани върху сводестия таван на метростанцията в рамките на 11 седмици.

Белгиецът Матю Даун в процеса на работа през октомври миналата година. Проектът е реализиран нощем, между 1.00 и 4.50 сутринта, когато метрото е затворено. (Снимка: Гео Лерос)

Пътници разглеждат новия облик на метростанцията на 19 декември. По думите на куратора на проекта Гео Лерос, темата на графитите е "националното единство на Украйна". Много от рисунките са посветени на продължаващия военен конфликт в региона на източната част на Донбас.

Костариканският артист Мата Руда нарисува млада татарка от Крим в традиционна носия.

Графитът на испанския артист Kraser‘s включва застрашени животни и забележителности от Украйна.

Детайл от графита на Krasers, показващ разрушената контролна кула на летището в Донецк. Тя се превърна в символ на войната на Украйна с подкрепяните от Русия сепаратисти.

Украинският артист Олександър Брицет нарисува момиче, което шие килим във формата на страната си.

Графитът на Матю Даун имитира детски рисунки върху изображение на Авдийвка - град от зоната на военния конфликт.

Швейцарският артист Jasm.one представя покойния украински актьор Богдан Ступка на фона на градския пейзаж на Донецк.

Белгийският художник Spear е изобразил учителя Владимир Донос, който се сражава доброволно през 2014 г. По време на битка Донов е тежко ранен и се озовава сам в гора, заобиколен от мъртвите тела на другарите си. В продължение на 5 дни той пие дъждовна вода от каската си и яде червеи, преди да бъде спасен от цивилни, придружавани от проруски сепаратисти. След това е лекуван и държан в плен за около 2 седмици, преди да бъде освободен. Сега Голос преподава в родния си град Хадяч.

Американецът BKFoxx нарисува мозаечен образ на момиче в традиционни украински дрехи.

Войник и съпругата му разглеждат графитите. Представител на властите коментира, че проектът, чиято стойност се изчислява на 3,65 милиона гривни (около 132 000 долара), цели да постави Киев на световната карта на уличното изкуство. "Днес то е [една от причините] хората да посещават Ню Йорк или Лондон, а ние искаме и Киев да бъде такъв туристически град".