Борисов уволни шефове в Пътната агенция заради хаоса с е-винетките

На граничните пунктове не можеха да се закупят новите електронни винетки.

Премиерът Бойко Борисов уволни двама ръководители в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и един от съветниците на регионалния министър заради проблемите при въвеждането на електронните винетки, съобщи БТА.

С постовете си се разделят Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ, Веселин Давидов, отговорен за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа, и Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Председателят на Управителния съвет на АПИ Светослав Глосов заяви пред Нова тeелевизия, че освен проблеми със софтуера, е имало и хакерска атака срещу системата за електронните винетки. Той не изключи още оставки.

Много граждани не успяха да си купят електронна винетка заради технически проблеми. На граничните пунктове липсват терминали. Малко след началото на продажбата на електронните винетки беше спряно конвертирането на хартиените стикери в електронни, защото проблем в софтуера позволяваше злоупотреби. Националното тол управление обяви, че шофьорите, които не са успели да си купят винетка, няма да бъдат санкционирани до 15 януари.