Този филм е за Зорба гъркът и за вечния танц на живота. И е вече на 60 години

Кадър от филма "Зорба гъркът", 1964 г.

Филмите не празнуват рожден ден, но тук става дума за изключение. "Зорба гъркът" на Михалис Какоянис е легенда за поне две поколения, взели от него какво ли не – от любовта към гръцката музика до стремежа към свободата. Филмът излиза на екран преди 60 години.

Това е филмът, в който Антъни Куин танцува един странен танц, бързо добил няколко имена. Едно от тях остава до днес и то е "сиртаки". Сред другите е "танцът на Зорба".

Годината е 1964, филмът "Зорба гъркът" излиза на екран и залива света с музиката на Микис Теодоракис, чара на Антъни Куин, историите на Никос Казандзакис и сцените от един остров с необичайни нрави – Крит.

На снимката по-горе Зорба (Антъни Куин) е заедно с младия англичанин Бейзъл (Алън Бейтс), който има смесен гръко-английски произход. Бейзъл тъкмо е получил в наследство парче земя на остров Крит и заминава да проучи възможностите за бизнес там. Докато се опитва да разработи лигнитна мина, той се сблъсква с жестокостта на местните жители и с бедността. Приятелството с жизнерадостния, добросърдечен и находчив грък Зорба му помага да се бори с препятствията.

Филмът е по едноименния роман на Никос Казандзакис, който към момента на снимките вече е бестселър. Киното го удостоява с общо седем номинации и три награди "Оскар": за най-добра актриса в поддържаща роля (Лиля Кедрова), за операторско майсторство и за сценография.

Филмът има и четири номинации за награда BAFTA, пет – за "Златен глобус" и една за "Грами" – за най-добра оригинална песен (Микис Теодоракис).

Актьорите

Антъни Куин в мюзикъла "Заорба гъркът", 1984 г.

За ролята си на самия Зорба американският актьор Антъни Куин получава номинация за "Оскар". Когато излиза филмът, Куин е на 49 години. Но никой не знае възрастта на Зорба. Тя и до днес си остава тайна.

Алън Бейтс, 1965 г.

Алън Бейтс, който влиза в ролята на Бейзъл, е британски актьор. Това остава най-значимата и известна роля в кариерата му.

Лиля Кедрова получава "Оскар" за ролята си във филма "Зорба гъркът" през 1965 г.

Лиля Кедрова е френска актриса от руски произход. За превъплъщението си в Мадам Хортензия в "Зорба гъркът" тя получава "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля.

Ирини Папа през 1955 г.

Ирини Папа е гръцка актриса. Снимала се е в повече от 70 филма, сред които и няколко на Михалис Какоянис. За ролята си на вдовицата в "Зорба гъркът" тя не получава номинация за "Оскар" и дори няколко години след премиерата на филма не получава никакви други роли.

Михалис Какоянис е гръцки режисьор. Той снима най-вече екранизации по древногръцки трагедии, но световната слава идва при него след филма "Зорба гъркът" по романа на Никос Казандзакис. За него той е номиниран за "Оскар" и "Златен глобус" за най-добра режисура.

Режисьорът Михалис Какоянис, 2011 г.

"Житие и битие на Алексис Зорбас"

Казандзакис започва да пише "Алексис Зорбас" през август 1941 г. и завършва творбата си през 1943 г. Скоро след това идват и първите предложения за превод на романа на чужди езици.

Книгата става бестселър първо в Швеция и започват преговори за публикуването ѝ в Германия. През 1953 г. е издадена и в Норвегия. Година по-късно получава наградата за най-добра чуждестранна книга във Франция. Десетина години след появата си тя вече е издадена в Англия, САЩ, Аржентина, Бразилия, Франция, Германия, Югославия, Дания, Швейцария, Италия, Израел, Норвегия, Швеция, Холандия и други.

Най-широката душа, най-крепкото тяло, най-свободният вик, който съм срещал през живота си

Пълното заглавие на романа всъщност е "Житие и битие на Алексис Зорбас". И става дума за житието на един "възхитителен лакомник, пияч, як работник, женкар и скитник. Най-широката душа, най-крепкото тяло, най-свободният вик, който съм срещал през живота си", както самият Казандзакис определя своя герой.

Вижте също Никос Казандзакис, завинаги разпнат

Романът е като пътна карта на живота с цялото му богатство, с цялата му тъга, с цялата му тежест, с цялото му великолепие. В един от най-силните откъси се казва:

"Ходжата дойде при мен. "А бре, гърче — рече ми той, — ела с мен!" — "Няма да дойда — му казвам, — къде ще ме водиш?" — "Една ханъмка бре, гърче, ама като капка, те чака в одаята си, ела!" Но аз знаех, че убиваха християните нощно време в турските махали. "Не, няма да дойда!" — му викам. "А че не се ли боиш от бога бре, гяурино?" — "Защо да се боя от него?" — "Защото, бре гърче, който може да легне с някоя жена и не легне, върши голям грях! Да те повика, бре, една жена в леглото си и ти да не отидеш — погубваш душата си, да го знаеш! Тази жена ще въздъхне в деня на Страшния съд и тази въздишка на жената ще те запрати, който и да си, каквито и добрини да си сторил, в ада!"

Кадър от филма "Зорба гъркът". Антъни Куин и Лиля Кедрова в ролите на Зорба и Мадам Хортензия. 1964 г.

Ключово място в творбата, както и във филма, има танцът. Той е онова, което пълни душата на Зорба както в най-мрачните, така и в най-щастливите моменти от живота му. И този танц е заразителен.

Кой е истинският Зорба

Прототипът на Алексис Зорбас е реално съществуващ човек, когото Никос Казандзакис среща в Атон през 1914 г. Името му е Георгис Зорбас. Роден е в малко селце в планината Олимп. През 1917 г. Казандзакис и Зорбас заминават за Мани в Пелопонес, където до 1918 г. се опитват да разработват лигнитна мина. Това начинание се оказва неуспешно, но се превръща в съвсем успешна история, когато е описана от Казандзакис, а после и във филма на Какоянис.

Запознанството на Никос с този мъж се оказва решаващо. Казандзакис признава, че неговият приятел Зорбас е един от хората, които са му повлияли в най-голяма степен в живота, наред с Омир, Буда, Ницше, Бергсон.

"Зорбас ме научи да обичам живота и да не се боя от смъртта", казва писателят.

И отлъчен, и свободен

Никос Казандзакис е един от най-известните и влиятелни гръцки писатели. Заради романа му "Последното изкушение" той е отлъчен от православната църква. Романът е обявен за еретичен и от католическата църква.

"Не се надявам на нищо. Не се страхувам от нищо. Аз съм свободен"

Когато филмът "Зорба гъркът" излиза на екран, Казандзакис вече от седем години е в гроба на остров Крит, под гробната плоча, на която пише: "Не се надявам на нищо. Не се страхувам от нищо. Аз съм свободен".

По повод 60-ата годишнина от премиерата на филма той ще бъде излъчен на 13 октомври от 19 ч. в "Дома на киното" в София. Прожекцията е част от програмата на Международния кино-литературен фестивал "Синелибри".

Плакатът, който анонсира прожекцията на "Зорба гъркът" в "Дом на киното" на 13 октомври по случай 60-годишнината от премиерата на филма.