Министерството на земеделието може да осигури половината от исканите от земеделците 550 млн. лева

Заместник-министърката на земеделието Таня Георгиева.

Министерството на земеделието може да осигури около половината от исканите от земеделските производители 550 милиона лева, каза пред Нова телевизия заместник-министърката Таня Георгиева.

Думите ѝ идват , след като по-рано през януари българските земеделци настояха за още финансово подпомагане и заплашиха с протести, ако не получат такова. В своя декларация те настояха за спешни мерки, включително законодателни, за спасяването на сектора, който според тях е в "колапс" от години.

Исканията им включват и увеличаване на държавното субсидиране по помощта, която покрива щети от войната в Украйна, въвеждане на мита за зърнени култури, внасяни от Украйна, както и на таван за определени вносни суровини.

По-късно през деня министърът на земеделието Кирил Вътев каза пред репортери, че и той би застанал до земеделците в протеста им "срещу усложненията, които им причиняват зелените изисквания и ги правят нерентабилни на пазара и срещу намерението да бъдат атакувани от нелоялна конкуренция с дъмпингов внос от трети страни. "

"Не става въпрос само за Украйна, а и за други страни, които не изпълняват тежките стандарти по зелени изисквания на ЕС. Бих ги подкрепил и за още нещо - за несправедливото разпределение на добавената стойност по цялата агрохранителна верига, за която сме подготвили законопроект", каза Вътев.

Той добави, че сходни искания имат протестиращи земеделци и в други европейски страни, което според него означава, че има общоевропейски проблем.

В неделя предстои среща на представители на сектора с премиера Николай Денков, като по думите на Вътев земеделците ще протестират независимо от резултатите от тази среща.

През декември Вътев каза, че за 2023 г. българските земеделци са получили общо малко над 3 млрд. лева субсидии, но продължават да допускат голяма грешка в това, че се концентрират само върху субсидиите, вместо да се стремят да увеличат производството си.

През 2023 г. се проведоха няколко протеста на земеделци, вследствие на което правителството им отпусна допълнителни помощи. През декември министърът на финансите Асен Василев каза, че субсидиите за земеделския бранш са увеличени значително в сравнение с тези от предходни години.

През последните седмици се проведоха протести на земеделци на много места в Европа. Румънските фермери от няколко дни блокират пътища в знак на протест срещу размера на вноската "Гражданска отговорност" и високите цени на дизела, гръцките - с искане на финансова подкрепа и обезщетения от правителството, а германските - срещу орязването на субсидиите за дизела.

Вижте също "Колапс" и заплахи с протести. Какво искат земеделците