Зеленски представи "плана за победа" на Украйна във войната срещу Русия пред Върховната рада

Речта на Володимир Зеленски пред украинския парламент

Президентът Володимир Зеленски представи „плана за победа“ на Украйна срещу Русия. Пред Върховната Рада държавният глава посочи редица мерки, които според него ще обърнат събитията в полза на Киев и ще позволят прекратяването на конфликта до края на 2025 г.

Новината идва над две години и половина след началото на руската инвазия срещу Киев през февруари 2022 г. В последните месеци анализатори и официални лица все по-често говорят за сериозните затруднения, които Украйна изпитва на фронта, както и за овладените от руската армия населени места в Източна Украйна. Украинските сили извършиха контраофанзива в руската Курска област и все още държат под свой контрол стотици квадратни километри от нея.

Вижте също Зимата идва, на фронта е тежко, в САЩ има избори. Това ли е най-трудният момент за Украйна

В речта си пред украинския парламент Зеленски призова за „вдигането на ограниченията от страна на нашите партньори“ за употребата на oръжия с голям обхват, които Украйна да използва включително и срещу руска територия.

В петте точки от плана за победа на Зеленски влиза безусловна покана за Киев да се присъедини към НАТО, разполагане на системи за отбрана, както и отхвърляне на вариант, при който се правят териториални отстъпки в полза на Русия.

В него се отхвърля и варианта за замразяване на фронтовата линия. В плана се включва и вариант, в който съседни на Украйна страни свалят руски дронове от собствената си територия.

„Русия трябва да загуби войната срещу Украйна. Не може да има „замразяване“ (на фронтовата линия). Не може да има обмен, засягащ територията на Украйна или нейния суверенитет“, каза Зеленски.

Той добави, че е важно боевете да се прехвърлят на руска територия, за да може населението на Русия „да разбере природата на войната“ и евентуално да се обърне срещу управлението на Владимир Путин.

Той добави, че ще представи плана си по време на срещата на лидерите на страните от ЕС на 17 октомври. Зеленски твърди, че вече е обсъдил плана с лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че украинският план е всъщност план на САЩ с „камуфлаж“. Той каза още, че Зеленски трябва да „изтрезнее“. Русия остро се противопоставя на евентуалното присъединяване на Украйна към НАТО и посочи това като една от основните причини за началото на инвазията си през 2022 г.

Властта в Киев очакваше отговор по отношение на „плана за победа“ по време на планираната среща на върха във военната база „Рамщайн“ преди дни. Срещата беше отложена, след като президентът на САЩ Джо Байдън отмени визитата си.

Зеленски очаква отговор на предложения от него план преди провеждането на изборите за президент на САЩ, които ще се проведат на 5 ноември.

Вижте също Без газ и нефт от Москва? Идва ли краят на руската енергийна хватка