Зеленски критикува Запада за "твърде дълга пауза" в санкциите срещу Русия

"Много е важно да се добавят решения от свободния свят, който трябва да се защитава", каза Володимир Зеленски.

Във вечерното си обръщение в петък президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че световната санкционна офанзива срещу Русия трябва да бъде възобновена.

"В момента виждаме твърде дълга пауза в санкциите от страна на нашите партньори. А опитите на Русия да заобиколи санкциите са твърде активни", каза той.

Изказването му идва на фона на опитите да бъде възобновена зърнената сделка. Тя позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море въпреки войната, която води Русия срещу нея.

Споразумението за това беше постигнато през юли 2022 г. със съдействието на турския президент Реджеп Ердоган и ООН. Часове преди да изтече срокът за подновяването му година по-късно, Русия каза, че спира участието си.

Основното искане на Русия, за да се поднови сделката сега, е връщането на руски банки към глобална система за междубанкови преводи SWIFT.

Във вторник Украйна предложи на Турция създаването на морски коридор в Черно море, през който да се пренася зърно без участието на Русия в него.

По думите на Зеленски е много е важно да се добавят решения от страна на свободния свят, който трябва да се защитава. Той посочи три приоритета: по-нататъшни санкции срещу енергийния сектор на Русия, "реални ограничения" върху доставките на чипове и микроелектроника като цяло и по-нататъшно блокиране на руския финансов сектор.

По-рано във вторник украинското Министерството на външните работи каза, че Украйна се противопоставя на евентуалното смекчаване на санкциите срещу Русия в замяна на възстановяване на зърненото споразумение.

Реакцията му дойде след публикация на германското издание Bild, че ООН предлага на Русия подновяване на зърненото споразумение при изгодни за Москва условия, включително реална отмяна на санкциите.

Изданието се позовава на "секретното писмо" на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш до министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Към момента няма официални коментари от ООН по този въпрос.

Изключването от системата за разплащания SWIFT е една от санкциите, които Западът наложи срещу Русия. Сред другите са забрана за търговия с водещи руски компании, забрана за внасяне на еврови банкноти в Русия, блокиране на имуществото на руски олигарси и политици на Запад.

От началото на непровокираната агресивна война на Русия срещу Украйна Европейският съюз прие общи 11 пакета санкции срещу Русия. През юли срокът им беше удължен с шест месеца - до 31 януари 2024 г.

Вижте също "Путин постави две условия". Ердоган ще обсъди зърнената сделка с генералния секретар на ООН