"Няма да приемем мир, диктуван от Русия". Зеленски приключи европейската си обиколка

Украинският президент Володимир Зеленски позира заедно с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин, 11 октомври 2024 г.

Украинският президент Володимир Зеленски приключи двудневната си европейска обиколка. Последната му спирка беше в Берлин, където разговаря с германския канцлер Олаф Шолц. Основната му цел беше да събере подкрепа за своя "план за победа", насочен към прекратяване на войната с Русия.

По време на посещението си в германската столица Зеленски каза, че важно съюзниците на Украйна да не намаляват помощта си през следващата година.

Той пътува в четвъртък и петък до Лондон, Париж, Рим и Берлин, настоявайки за допълнителна военна и финансова помощ на фона на бавното, но непрекъснато руско настъпление в Източна Украйна.

Вижте също Русия превзе Вугледар. Какво следва за армията на Украйна

"Украйна повече от всеки друг в света иска справедлив и бърз край на тази война", каза Зеленски в Берлин и благодари на Германия за оказаната досега подкрепа.

След посещенията си във Великобритания, Франция и Италия на 10 октомври украинският президент написа в социалната мрежа Екс, че е "очертал подробностите" на предложения от него "план за победа" над руските сили. Той посочи, че европейските лидери са се съгласили да работят по плана но не уточни подробности.

В петък германският канцлер Шолц каза, че със Зеленски са се съгласили за необходимостта от мирна конференция, която да включва Русия, както и че мирът "може да бъде постигнат само въз основа на международното право".

"Няма да приемем мир, диктуван от Русия", декларира Шолц, като обяви и нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 1,4 млрд. евро.

Тази помощ ще бъде реализирана съвместно с Белгия, Дания и Норвегия. Пакетът включва боеприпаси за противовъздушна отбрана, танкове, бойни дронове и артилерия.

Вижте също Тръмп, Харис и Украйна. По какво се различават кандидатите за президент на САЩ за войната

Преди да пристигне в Берлин, Зеленски се срещна с папа Франциск във Ватикана. Основна тема на разговора им е било връщането на пленници от Русия.

"Въпросът за връщането на нашите хора у дома от плен беше основният фокус на срещата ми с папа Франциск", написа украинският президент в Екс.

Зеленски предприе европейската си обиколка, след като американският президент Джо Байдън отмени участието си в срещата на върха на групата Рамщайн, в която членуват основните поддръжници на Украйна. Причина за това стана ураганът Милтън, ударил южните американски щати.

Белият дом съобщи в свое изявление, че Байдън е разговарял с Шолц на 10 октомври и е подчертал "намерението си да продължи силното ни сътрудничество по геополитическите приоритети, включително подкрепа за защитата на Украйна срещу руската агресия".

САЩ са основният източник на Украйна на финансова и военна помощ. Победа на републиканския кандидат и бивш президент Доналд Тръмп на изборите през ноември обаче може да постави под съмнение продължаването на подкрепата на Вашингтон за Киев.

Вижте също "Напът съм да загубя дома си". Първо ги прогониха, после докараха заселници, накрая им взимат и имотите