"Украйна става все по-силна". Зеленски предупреди, че войната се връща в Русия 

Володимир Зеленски председателства заседание на местната власт в Ивано-Франковск.

Украинският президент предупреди в неделя, че войната се връща обратно на територията на Русия. Изявлението му дойде на фона на съобщенията, че украински дронове са били свалени над Москва, а международно летище в руската столица беше временно затворено.

“Постепенно войната се връща на територията на Русия - в нейните центрове и военни бази, и това е неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес”, каза Зеленски по време на посещение в западния украински град Ивано-Франковск.

По думите му “Украйна става все по-силна”, но все пак тя трябва да се подготви за нови руски атаки срещу енергийната инфраструктура през предстоящата зима.

“Трябва да сме наясно, че както и през миналата година руските терористи могат да атакуват енергийния ни сектор и критични обекти и тази зима”, каза Зеленски, добавяйки, че при посещението му в Ивано-Франковск е била обсъдена подготовката за “всички възможни сценарии”.

Вижте също Как и защо дронове успяват да стигат до центъра на Москва

По-рано руските власти съобщиха, че три украински дрона са атакували Москва в неделя сутринта, ранявайки охранител и причинявайки временното затваряне на летище “Внуково”, едно от четирите големи съоръжения, обслужващи столицата.

Руското министерство на отбраната нарече това “опит за терористична атака”, посочвайки, че един от дроновете е бил свален, а други два - заглушени, което е предизвикало разбиването им в бизнес центъра Москва-Сити в столицата.

Москва заяви също, че руските сили са осуетили през нощта срещу неделя и опит на Киев за нападение срещу анексирания от Русия полуостров Крим с 25 украински дрона.

Нападенията са поредните скорошни атаки с дронове, включително срещу Кремъл и руски градове в близост до границата с Украйна, за които Москва обвинява Киев, отбелязва Франс прес.

Вижте също Войната: ЕС ще даде 35 млрд. евро заем на Украйна с приходи от замразени руски активи