"Вие сте с нас". България ще подкрепя Украйна за ЕС и НАТО. Зеленски благодари за помощта

Володимир Зеленски и Николай Денков по време на съвместно изявление в Министерския съвет

България ще подкрепя бъдещото членство на Украйна в Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Това каза премиерът Николай Денков, след като подписа декларация с такъв ангажимент с президента на Украйна Володимир Зеленски, който е на първото си посещение в България в четвъртък.

“Бъдещето на Украйна е в сърцето на европейската сигурност - в НАТО и ЕС”, каза Денков в изявление след срещата си със Зеленски.

“България е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, защото сме убедени, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност и сигурността в региона.”

Зеленски благодари на правителството и хората в България за подкрепата за страната му на фона на войната, която Русия започна.

"В тази морална криза в Европа, България е защитница на свободата, противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна, нашата независимост, против нашата свобода и нашите хора", каза Зеленски.

“Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден за нас момент вие сте с нас. Високо оценявам това. Много ви благодаря!”

Володимир Зеленски и Николай Денков подписват съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна

Зеленски и Денков подписаха съвместна декларация, с която България изразява подкрепа за интеграцията на Украйна в НАТО и ЕС, “когато това е възможно”, каза българският премиер. Това се случи на фона на гласуването в парламента на декларация, с която София изразява подкрепа за членството на Украйна в НАТО след края на войната.

Отново в четвъртък министрите на енергетиката на двете страни подписаха меморандум за сътрудничество в енергетиката. Това се случи няколко часа след като парламентът прие решение, с което дава възможност на правителството да преговаря с Киев за продажбата на оборудването за АЕЦ “Белене”.

Зеленски каза, че се е договорил с българското правителство за засилване на сътрудничеството в отбраната и благодари за предоставената военна помощ.

Той коментира и новия пакет военна помощ, който правителството на Денков взе решение да предостави на Украйна.

“Това е един пакет за защита, не за настъпление. За да могат родителите да защитят децата си”, каза Зеленски. “Всяка страна има правото да се защитава. Всеки човек има правото да се защитава.”

Украинският президент се среща и с президента Румен Радев в четвъртък.

Той вече проведе среща с премиера Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Акцент на разговорите са били темите сигурност и отбрана, съобщи Габриел във Фейсбук.

“Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ”, написа тя.

Правителствената пресслужа съобщи, че Зеленски има разговори и с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Това са ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

Зеленски написа в Туитър, че в дневния ред на разговорите му с българските политици са подкрепата в областта на отбраната, евроатлантическата интеграция на Украйна, срещата на върха на НАТО във Вилнюс, както и гаранциите за сигурността на страната му и бъдещата формула за мир.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира посещението на Зеленски в България. Той каза, цитиран от Ройтерс, че Киев се опитва “да въвлече възможно най-много страни в конфликта”. В действителност нито една страна, която подкрепя Киев, не участва във войната. Тази теза обаче се разпространява от Москва и от проруски политици в Европа.

Володимир Зеленски на входа на Министерския съвет

Неофициална информация, че Зеленски ще посети София, се появи във вторник в медиите. В четвъртък сутринта премиерът Николай Денков потвърди, че украинският президент идва на посещение в България.

Посещението на Зеленски идва на фона на изпращането на нова военна помощ на Украйна. Правителството на Николай Денков взе решението за това няколко седмици след встъпването си в длъжност.

Президентът Румен Радев и назначените от него служебни правителства, които управляваха България от средата на 2022 до юни тази година, се противопоставяха на изпращането на военна помощ на Украйна. Радев определяше подпомагането на Киев с оръжия и боеприпаси като подклаждане на войната. Въпреки това служебният кабинет изпрати военна помощ в изпълнение на решение на парламента от декември 2022 г.

Когато Русия нападна Украйна, в България управляваше правителството на Кирил Петков. Тогава България не изпрати военна помощ на Украйна, но впоследствие стана ясно, че страната е снабдявала Киев с боеприпаси през държави посредници.

Украйна е във война с Русия от близо година и половина, след като руската армия нахлу на територията ѝ на 24 февруари 2022 г.

Вижте също "Сигнал за Русия, че играта е приключила". Защо Украйна иска покана за НАТО