Русия планира атаки срещу украински ядрени централи, каза Зеленски в ООН

Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Руският президент Владимир Путин планира да атакува ядрени електроцентрали в Украйна. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в речта си пред Общото събрание на ООН в сряда.

Той каза, че наскоро е получил „още един тревожен доклад от нашето разузнаване“, в който се казва, че Русия използва сателити, за да събира изображения и подробна информация за ядрената инфраструктура на Украйна.

Вижте също Тръмп, Харис и Украйна. По какво се различават кандидатите за президент на САЩ за войната

Изказването на Зеленски идва на фона на продължаващата над две години и половина война на Русия в Украйна. Москва вече контролира Запорожската атомна електроцентрала в Украйна, като от началото на войната няколко пъти там имаше опасност от аварии.

„Всеки ракетен или безпилотен удар, всеки критичен инцидент в енергийната система може да доведе до ядрена катастрофа, подобен ден не трябва да настъпва“, каза Зеленски пред Общото събрание на ООН.

Москва „трябва да разбере това, а това зависи отчасти от вашата решимост да окажете натиск върху агресора“, каза той.

Зеленски се обърна към световните лидери с призив да запазят като основен приоритет борбата на страната му срещу руското нашествие и предупреди, че Путин възнамерява да завземе още територии.

От пристигането си в САЩ за годишното събитие на Общото събрание на ООН Зеленски се среща с ключови американски законодатели, за да призове Вашингтон да запази решаващата си подкрепа за Украйна.

Украинският президент планира да изложи „план за победа“ пред президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом на 26 септември на фона на непрестанните удари по украинските градове и руската офанзива, която непрекъснато напредва в източната част на страната.

В речта си пред Съвета за сигурност на ООН във вторник Зеленски каза, че Русия може единствено да бъде "принудена" да постигне мир. По-късно Кремъл нарече това "фатална грешка".

Русия вече контролира около 20% от територията на Украйна и напредва на фронта в източната част на страната. Преди месец Киев предприе нахлуване в западната руска Курска област и завзе десетки села на руска територия в отговор на руските военни действия. Москва обаче продължава да обстрелва Украйна с десетки безпилотни самолети и ракети.

Вижте също Счупени стъкла, хора в носилки. Как изглежда старческият дом в Суми, ударен от руска ракета