Русия може само да бъде "принудена" да постигне мир с Украйна, каза Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Русия може да бъде единствено "принудена" да постигне мир. Това каза украинският президент Володимир Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН във вторник.

В сряда Кремъл нарече този план "фатална грешка", която ще има последствия за Киев. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия иска мир, но е невъзможно въпросът да бъде решен принудително, предаде Ройтерс.

Изказванията идват на фона на продължаващата над две години пълномащабна война на Русия в Украйна. В хода на войната загинаха хиляди хора и от двете страни. Москва многократно атакува жилищни сгради и инфраструктура, което е в нарушение на международното право. Русия отрича това.

Вижте също Лъжите, които са на хиляди години. Как фалшивите новини се развиват през вековете

Руският президент Владимир Путин е „нарушил толкова много международни норми и правила, че няма да спре сам, Русия може единствено да бъде принудена да сключи мир и точно това е необходимо“, каза Зеленски.

Той добави, че идеята за преговори с Путин е „лудост“, като също така разкритикува Русия, че е направила Иран и Северна Корея „де факто съучастници в престъпната си война в Европа, като техните оръжия ни убиват, убиват украинци“.

Преди срещата руският посланик в ООН Василий Небензя каза, че руската делегация не възнамерява да слуша „клоунски речи“, в които се критикува Москва за агресията ѝ срещу Украйна. Но Небензя не излезе от залата по време на речта на Зеленски.

По-рано на 24 септември Зеленски призова Вашингтон да предприеме „решителни“ действия, за да допринесе за края на войната. Това се случи, след като Русия нанесе нова серия от удари по Харков, при което загинаха трима души.

„Целите на руските бомби бяха жилищна сграда, пекарна, стадион. С други думи, ежедневието на обикновените хора“, каза Зеленски в X. “Русия е терорист и доказва това всеки ден със собствените си действия, с избора си да води война и с опитите си да я разшири.“

Русия вече е окупира около 20% от територията на Украйна и напредва към стратегически важния град Покровск в източната Донецка област. В отговор на непредизвиканата агресия преди месец Киев предприе нахлуване в западната руска Курска област и завзе десетки села на руска територия.

Русия обаче продължава да обстрелва Украйна с десетки безпилотни самолети и ракети.

На 24 септември украинската противовъздушна отбрана свали 66 от 81 дрона, изстреляни от Русия в осем региона, съобщиха украинските военновъздушни сили в Telegram, като добавиха, че Москва е изстреляла и четири ракети по време на атаката рано сутринта.

Междувременно Министерството на отбраната на Русия съобщи, че нейната противовъздушна отбрана е унищожила 13 украински дрона през нощта над Белгородска, Курска и Брянска област.

Вижте също Защо Международният валутен фонд, начело с Кристалина Георгиева, се връща в Русия