"Агресивното поведение" на Русия. Зеленски покани България да помага за сигурността в Черно море

Николай Денков и Владимир Зеленски в Атина

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поканил България да се включи в разговорите между Украйна, Румъния и Турция за общи усилия за осигуряване на сигурността в Черно море. Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба след срещата на Зеленски и българския премиер Николай Денков в Атина.

Поканата на украинския президент идва, след като по-рано миналия месец Русия прекрати т.нар. черноморска зърнена сделка и отправи заплаха, че всеки кораб, влизащ или излизащ от украински пристанища, ще бъде смятан за вражески. Руските сили вече спряха с предупредителна стрелба един такъв кораб за принудителна проверка. Москва няколко пъти обяви и военни учения в изключителната икономическа зона на България.

"Предвид агресивното поведение на Русия в Черно море украинският президент постави въпроса за съгласувани усилия на черноморските държави членки на НАТО за осигуряване на сигурността там", се казва в съобщението на правителствената пресслужба след срещата на Зеленски с Денков.

"Украйна вече води разговори на тази тема с Турция и Румъния и отправи покана към България да се включи в тях", пише още там.

Самият Зеленски също съобщи в публикация в Туитър, че е обсъдил с Денков сигурността в Черно море и осигуряването на алтернативни зърнени коридори.

Преди дни Украйна едностранно обяви временен "хуманитарен коридор" от и до свои пристанища, който може да се използва на собствен риск. Киев каза, че той ще се използва предимно за евакуиране на кораби, които са останали в украинските пристанища.

На този етап Москва не е посочила дали ще спазва транспортния коридор, а източници от корабоплаването и застраховането изразиха опасения относно безопасността му. Първият кораб по новия коридор стигна от Одеса до Босфора в петък.

Също в петък министърът на отбраната на България Тодор Тагарев коментира пред Нова телевизия, че в момента Русия се опитва с всички възможни средства, включително и с използване на кораби от Военноморските ѝ сили, да предотврати износа на украинско зърно в Черно море. По думите на Тагарев към момента коридор през акваторията на България и Румъния е най-сигурният път за кораби, които искат да транспортират такова зърно.

Вижте също "Съществен риск". Как новото учение на Русия в Черно море засяга и България

Украйна е един от най-големите износители на жито и слънчоглед в света. Блокирането на износа ѝ заради войната, която Кремъл започна срещу нея, предизвика продоволствена криза и повишени цени миналата година. След като Русия отново спря да позволява износа по Черно море на зърнени продукти от Украйна и бомбардира пристанищата в Одеса и Николаев, цените на пшеницата скочиха.

По време на форума в Атина във вторник украинският президент Зеленски настоя петте страни от ЕС, които наложиха забрана за внос на украинско зърно - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, да премахнат ограничението от 15 септември. Това е датата, до която то беше договорено по-рано.

Вижте също Как Русия придвижи до Турция напрежението в Черно море