Руски затворници бяха "ликвидирани", след като взеха за заложници служители на център за задържане

Снимката е илюстративна.

Шестима затворници в руския град Ростов взеха за заложници двама служители на центъра, в който са задържани, съобщи в неделя руската Федерална служба за изпълнение на наказанията, цитирана от Ройтерс.

Затворниците, някои от които са обвинени във връзки с екстремистката групировка „Ислямска държава“, поискаха да получат кола, с която да напуснат следствения изолатор.

Първоначално федералната служба съобщи, че се водят преговори с шестимата мъже. По-късно обаче руски специални сили щурмуваха центъра за задържане и затворниците бяха обявени за „ликвидирани“. Поне няколко от тях са били убити според информацията в руските агенции.

Специалните части са освободили взетите за заложници служители, които не са пострадали.

Вижте също Как Русия вербува затворнички за войната си срещу Украйна

Новината идва, след като през март „Ислямска държава“ пое отговорност за смъртоносната терористична атака в концертна зала в Москва. На 22 март четирима въоръжени мъже нападнаха концертния комплекс „Крокус Сити Хол“ с огнестрелни и запалителни оръжия, като убиха над 140 души.

След нападението Русия обяви, че започва „антитерористична операция“, и задържа хора, обвинени в подготовка на „терористични престъпления“.

Няма информация дали мъжете в Ростов са задържани във връзка с тези събития.

Ситуацията от неделя се разигра в център за задържане в Ростовската област в Южна Русия.

Шестимата мъже са били задържани в центъра по обвинения в тероризъм. По данни на руската държавна информационна агенция ТАСС, цитирана от Ройтерс, сред задържаните има хора, обвинени и осъдени във връзки с екстремистката групировка „Ислямска държава“.

Според изданието „База“ лишените от свобода мъже са избягали, след като са успели да свалят решетките на прозореца на килията си в следствения изолатор. Оттам са влезли в помещение, където са се намирали служители на центъра за задържане.

Телеграм каналът „112“ публикува видео, в което се твърди, че се виждат затворниците заедно с двама заложници. Предполага се, че единият заложник е началник на отдел в центъра, а другият е инспектор.

Шестимата мъже са били въоръжени с ножове, твърдят руските агенции. Поискали са автомобил и възможност свободно да напуснат следствения изолатор като условия за освобождаване на служителите.

Федералната служба за изпълнение на наказанията първоначално съобщи, че се водят преговори с извършителите, и определи ситуацията като „контролирана“.

По обяд Ройтерс цитира няколко руски информационни агенции, според които руските специални служби са убили затворниците.

„Престъпниците бяха ликвидирани“, съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията в свое изявление, цитирано от „Интерфакс“.

Във видеоклипове, публикувани в руски Телеграм канали, се чува интензивна стрелба с автоматично оръжие, пише Ройтерс.

От центъра за задържане съобщиха, че служителите, взети за заложници, са освободени и не са пострадали.

Според правозащитничката Ева Меркачева, цитирана от руската служба на Свободна Европа, акцията на шестимата мъже е била добре планирана и подготвена с помощ извън центъра за задържане.

През последните години групировката „Ислямска държава“ извърши редица нападения на руска територия. Най-скорошна е атаката в Москва от март 2024 г.

Вижте също Как Путин четвърт век използва тероризма, за да укрепи властта си