"Долу ръцете от демокрацията ни". Защо Словакия е обхваната от масови протести

Масовите протести в Словакия започнаха преди седмица, а в четвъртък централният площад в Братислава отново беше пълен с демонстранти, 25 януари 2024 г.

Масови антиправителствени протести в десетки градове в Словакия се проведоха в четвъртък. В страната в момента управлява коалиционното правителство премиера Роберт Фицо, което дойде на власт след изборите през септември.

Гражданското недоволство ескалира още преди седмица, след като Фицо лансира план за промени в Наказателния кодекс и закриване на Специализираната прокуратура, която досега разследваше престъпленията, свързани с корупция, организирана престъпност и екстремизъм.

Вижте също Кой е премиерът на Словакия Роберт Фицо, който поиска Украйна да се откаже от Крим и Донбас

Въпреки че предложенията бяха подложени на сериозни критики в Словакия и чужбина, правителството реши промените да бъдат приети по ускорена процедура в парламента. Тя не включва обществено обсъждане на законодателните предложения.

По време на първото от общо трите четения на поправката в парламента управляващото мнозинство гласува в четвъртък да ограничи дискусията, което също беше осъдено от опозицията.

Очаква се второто гласуване на измененията да се гледа в сряда, а окончателното им приемане да стане факт до края на следващата седмица, посочва АП.

Масовите протести в Словакия започнаха преди седмица.

"Решиха да ни накарат да замълчим в парламента, но няма да накарат всички вас да замълчите", каза Михал Симечка, лидер на най-силната опозиционна партия "Прогресивна Словакия", пред пълния с протестиращи централен площад в столицата Братислава.

"Мафия, мафия" и "Фицо - мафиот", скандираше множеството по време на протеста, а сред плакатите личаха надписи "Долу ръцете от демокрацията ни" и "Спрете Фицо".

Планът, одобрен от неговото коалиционното правителство предвижда делата, свързани с корупция, организирана престъпност и екстремизъм, да бъдат поети от регионалните прокуратури, които не са разследвали подобни случаи от 20 години.

Централният площад в Братислава вече няколко пъти беше изпълван от протестиращи.

Предлаганите от новите управляващи промени включват и намаляване на наказанията за корупция и някои други престъпления, включително въвеждане на възможността за налагане на условни присъди, както и значително съкращаване на сроковете на давност.

В четвъртък се проведоха масови антиправителствени демонстрации в десетки градове в Словакия. Подобни прояви имаше още в Прага и Бърно в Чехия, в Краков в Полша и в Париж във Франция.

Словашкият президент Зузана Чапутова заяви, че предложените промени застрашават върховенството на закона и ще причинят "непредвидими" вреди на обществото. Затова тя декларира, че е готова да атакува законовите промени пред Конституционния съд.

Демонстранти държат антиправителствени плакати по време на протеста на 18 януари 2024 г.

Последва и реакция от Европа. Европейският парламент постави под въпрос способността на Словакия да се бори с корупцията, ако промените бъдат приети. Европейската прокуратура заяви, че плановете на Словакия застрашават защитата на финансовите интереси на ЕС и неговата антикорупционна рамка.

Робърт Фицо се върна на власт за четвърти път, след като неговата белязана от скандали лява партия спечели парламентарните избори на 30 септември с проруска и антиамериканска предизборна програма. Редица хора, свързани с партията, са подсъдими по корупционни скандали, отбелязва АП.

Критиците на Фицо се опасяват, че завръщането му може да доведе до отклоняване на Словакия от прозападния ѝ курс. Той вече демонстрира близките си позиции с унгарския премиер Виктор Орбан и дори коментира, че животът в украинската столица Киев е "абсолютно нормален" и там няма война. Това провокира притеснения, че Словакия и Унгария могат да саботират европейската помощ за Украйна.

Вижте също Един студент през 1968 г. Как Александър рискува свободата си, за да подкрепи Пражката пролет