"Приложение за всичко". Илон Мъск смени името и логото на Туитър

„Името на Tуитър имаше смисъл, когато беше само съобщения от 140 знака“, казва Мъск.

Платформата Туитър има ново име и лого. Това обяви собственикът на на социалната мрежа Илон Мъск. Социалната мрежа вече ще се разпознава не по синята птица, както беше досега, а по черно-бялата стилизирана буква Х. Тя ще се нарича Екс - по английското наименование на буквата Х.

"Името на Tуитър имаше смисъл, когато беше само съобщения от 140 знака", каза Мъск, цитиран от Bloomberg.

В края на октомври Мъск придоби Twitter Inc за 44 милиарда долара. Оттогава в компанията настъпиха множество промени, а стотици нейни служители бяха уволнени.

В понеделник логото, което спечели одобрение, се появи в десктоп версията, а "синята птица" в мобилните приложения е премахната след последното актуализиране на версията.

Според Bloomberg решението за ребрандиране и преминаване към кратко име като "Екс" се случва заради бизнес подхода на собственика на платформата.

Пpeди да придобие Туитър през 2022 г. Mъcĸ каза, чe сделката за купуването на платформата e крачка ĸъм cъздaвaнe нa "eĸocиcтeмa Екс" или "пpилoжeниe зa вcичĸo".

Именно тази идея стои зад идеята за платформа за комуникации и финансови транзакции, вдъхновени от блокчейна и децентализацията.

Πpeз мapт 2023 г. компанията пpoмeни юpидичecĸoтo имe нa Туитър нa Х Соrр, ĸoятo e чacт oт Х Ноldіngѕ Соrр, a месец по-късно oбяви cъздaвaнeтo нa ĸoмпaниятa хАІ, която разработва изĸycтвeн интeлeĸт.

Ребрандирането на известната дигитална платформа е сериозна заявка за трансформация с цел създаване на социални мрежи от ново поколение, които светът очаква с нетърпение, отбелязва Bloomberg.

Още с придобиването на Туитър редица организации като ООН и ЕС поискаха от Мъск да гарантира човешките права на платформата. В последните години редица държави и организации започнаха дебати и приеха различни законодателства за регулирането на социалните мрежи и технологичните гиганти, които боравят с информация. В резултат част от социалните мрежи промениха политиките си и започнаха регулация на част от съдържанието и най-вече на фалшивите новини и дезинформацията.

Илон Мъск е един от най-богатите хора на планетата. Той притежава или управлява иновативни компании като производителя на електрически автомобили "Тесла", космическата "Спейс Екс", технологичните "Неуролинк" и "Оупън Ей Ай".

Вижте също Как ще се регулира изкуственият интелект в интернет технологиите