Защо все повече унгарци избират да нямат деца

Снимка от фотографската поредица на Сусанна Симон, в която унгарски жени изписват върху телата си: "Няма да раждам, докато не се смени правителството".

Унгарското правителство прави какво ли не, за да повиши раждаемостта в страната. Но не успява. Специалистите твърдят, че хората просто не са машини, в които се пускат стотинки, за да изскочи в замяна горещ шоколад.

През 2014 г., когато е на 26 години, унгарската фотографка Сусанна Симон слага началото на един радикален протест.

С розово червило тя изписва върху корема си: „Няма да раждам, докато не се смени правителството“. След това си прави две селфита.

Нейният протест се превръща във фотографска серия, като Симон заснема и други жени, върху чиито тела е изписана същата или подобна фраза.

„Те бяха обикновени жени, които искаха да се изправят срещу правителството по някакъв начин“, казва тя.

Вижте също "Трябва да изглежда, че нямаме проблеми". Как Орбан държи медиите под контрол

Десет години по-късно действията им са по-актуални от всякога. Причината е, че все повече хора в Унгария избират да нямат деца, въпреки – или в някои случаи точно заради – политиките, свързани със семейството, на управляващата националистическа партия Фидес.

Ниска раждаемост

Подобно на много други европейски страни, Унгария е изправена пред ниска раждаемост и намаляващо население. През 2023 г. броят на живородените деца в Унгария достигна историческо дъно.

По данни на Централната статистическа служба на Унгария през последното десетилетие населението на Унгария се е свило от около 10 милиона на 9,7 милиона.

Но хората, които се занимават с демографски изследвания, обръщат специално внимание на една конкретна група – жените над 40-годишна възраст. Именно тази група показва тенденцията, че все повече унгарки не просто отлагат родителството във времето, ами така и никога не стигат до него.

В тази група нараства както броят, така и делът на хората без деца. Това показват наскоро публикуваните резултати от преброяването на населението в Унгария през 2022 г.

Политиката на Фидес

Партията на Виктор Орбан Фидес е на власт от 2010 г. Оттогава тя прокарва множество популистки и националистически политики.

Тя казва, че иска да спре спада на населението, но без да привлича имигранти – подход, който възприеха много други европейски страни.

„Искаме да оставим страната на нашите собствени деца, а не на чужденци“, каза в едно свое интервю през 2022 г. Орбан, който има пет деца.

За да постигне заявената си цел, Фидес прокара политики, които казва, че са благоприятни за семейството – включително безлихвени заеми за семейни двойки с деца, жилищни субсидии и освобождаване от данъци за майки с четири или повече деца.

Експертите обаче казват, че макар тези стимули да са имали умерено положително въздействие върху нивата на раждаемост, те не са достатъчни, за да обърнат общата тенденция.

Има и примери за мерки, които са силно критикувани. През 2022 г. правителството забрани извършването на ин витро процедури в частни клиники.

Според управляващите така услугата ще стане по-достъпна, но много семейства казват, че е ефектът е обратен. В държавните болници списъците с чакащи са дълги, а другият начин – процедура в клиника в чужбина – е значително по-скъп.

"Граждани втора класа"

Заради семейната политика на правителството много унгарци без деца смятат, че правителството ги третира като граждани втора класа. Така смята журналистката Ребека Лаура Рац.

„Те казват, че биха могли да си позволят заем, кола или апартамент само ако имат дете“, казва Рац, иначе тези неща им излизат твърде скъпи.

45-годишната жена е авторка на книга за движението, което иска да разбираме хората, не желаещи да имат деца. По думите ѝ в Унгария те са малък брой, вероятно няколко хиляди, но през последните години стават все повече.

Изследванията на Рац показват, че мнозинството от тях са добре образовани, живеят в градове, а около две трети са в дълготрайни връзки.

Ребека Лаура Рац

Това отразява глобалната тенденция все повече хора по света да взимат решение да нямат деца. Зад нея стоят мотивации като нарастващ икономически натиск, опасения за околната среда, развиващите се обществени норми и нарастващият фокус върху индивидуалната автономия.

Конкретно в Унгария ключов е първият фактор – икономическата несигурност, казват експерти. Сандра Крамарич, изследователка в областта на социалната политика, казва, че много млади хора не са повлияни от предложенията на правителството за финансова помощ.

„По-голямата част от [хората, които интервюирах] казаха, че не са склонни да имат деца, тъй като не са доволни от здравеопазването, образованието и липсата на места в детските ясли“, казва тя.

„И много [хора] просто не виждат бъдеще тук.“

Промяна на правителствената политика

Според демографа Балаш Капитани решението на хората дали да имат деца се усложнява от това, че правителството на Орбан постоянно променя своите политики – то редовно прилага нови мерки и отменя други.

Например, вече приключи действието на една популярна правителствена субсидия за създаване на семейни домове (CSOK). Това беше програма която предоставяше финансова помощ на семейства за купуване, изграждане или разширяване на домове. Тя беше заменена от CSOK Plusz – подобна субсидия, но с нови правила. Дойде и програмата Village CSOK, която е приложима само в определени селски райони и е обвързана с непрекъсната заетост.

„Новите стимули ще загубят своята ефективност, тъй като [хората] не разчитат на тях“, казва експертът пред унгарската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Много от новите субсидии на Фидес са обвързани със заетостта или с възрастта.

„Целта на правителството не е да подкрепя всички“, посочва и изследователката Крамарич. По думите ѝ политиките са избирателни и са насочени към средната класа.

Това е нещо, което Тиби знае много добре. Той помоли RFE/RL да не споменава фамилното му име. Тиби е член на една от многото унгарски групи във Фейсбук за хора без деца. Той споделя, че с половинката му още в началото на връзката са решили, че не искат да имат деца.

През 2023 г. броят на ражданията в Унгария достигна историческо дъно.

Когато Тиби решава да си купи имот, той е шокиран да види колко високи са цените. Това е тенденция, която мнозина приписват на ефекта от субсидираните ипотеки, дадени на семействата – предимства, които Тиби не може да ползва, защото не отговаря на условията.

„Това, което Фидес нарича семейна политика, е финансов капан и семействата стават жертви, без да го осъзнават“, смята Тиби.

Висока инфлация

Освен това въпреки финансовата подкрепа за семействата през последните години в Унгария се наблюдава рекордна инфлация. За 2023 г. тя достигна 17%.

„Тази инфлация няма да бъде компенсирана от благоприятните за семейството данъчни облекчения“, казва Тиби.

Демографът Капитани твърди, че унгарските политици са очаквали твърде много от тези семейни политики по отношение на нарастването на населението.

„Обикновено има ефект, но той е малък, незабележим и трудно измерим“, отбелязва демографът.

"Решенията за деца са сложни и комплексни. Хората не са като машини, в които хвърляш монета и получаваш горещ шоколад", добавя той.

Въпреки фотографския си проект от 2014 г. Сусанна Симон казва, че не политиката е основната причина тя да не иска да има деца. По думите ѝ правителството на Фидес просто е направило ежедневното ѝ оцеляване много сложно.

Тя не успява да плаща сметките си само с помощта на своето изкуство и е принудена да се заеме с работа, правейки снимки в завод за стомана, за да има по-добри доходи. А промените в данъците за хора на свободна практика през 2022 г. са направили живота ѝ много по-труден и несигурен.

Симон казва, че просто иска да бъде в "нормално ментално състояние", за да има деца.

Вижте също "Фабрика за пропаганда". Защо хиляди излязоха на протест в Унгария