Защо Иран изстреля ракети срещу Израел

Иранка минава покрай антиизраелски банер със снимка на ирански ракети на улица в Техеран, Иран, 19 април 2024 г.

Израел и ливанската Хизбула воюват. В конфликта им обаче рязко - и директно - се включи Иран. Той изстреля близо 200 ракети срещу израелска територия. Защо?

Ливанската столица Бейрут се намира на 1800 км от иранската - Техеран. В Ливан живеят араби, в Иран - персийци. Рязко обаче в конфликта между ливанската шиитска групировка Хизбула и Израел се намеси и Иран.

Рано сутринта във вторник израелската армия навлeзe в Ливан в сухопътна офанзива, насочена срещу Хизбула. Още същата вечер Иран изстреля около 180 ракети срещу израелски цели.

Защо Иран атакува Израел?

Your browser doesn’t support HTML5

Защо Иран атакува Израел, след като Израел влезе в Ливан

Нападението на Техеран всъщност не се случва изведнъж и не е първият път, в който иранските сили изстрелват ракети срещу Израел. В следващите редове обясняваме откъде идва противопоставянето между двете страни.

Вижте също Защо воюват Израел и Хизбула

Война в сянка

Конфликтът между Иран и Израел започва още преди създаването на Хизбула през 80-те години на миналия век и продължава вече повече от 4 десетилетия.

До края на 70-те години на миналия век Иран е монархия и поддържа добри отношения с Израел. През 1979 г. обаче прозападният ирански монарх е свален от власт по време на т.нар. Ислямска революция.

Тя установява нов ислямистки режим в страната, който превръща противопоставянето срещу Израел в основна част от своята идеология. Ислямисткият режим отрича правото на съществуване на държавата Израел и си поставя за цел нейното унищожение.

Техеран прекратява дипломатическите отношения с Тел Авив, спира да приема израелски паспорти и дори забранява на свои граждани да пътуват до Израел, която признава единствено за окупирана палестинска територия.

Вижте също "Война в сянка". Защо враждуват Иран и Израел

Впоследствие, още в началото на 80-те години, режимът започва да подкрепя различни паравоенни организации, противопоставящи се на Израел. Той рядко предприема директни действия срещу Тел Авив от свое име и вместо това действа чрез проксита - групировки, които финансира и които защитават неговите интереси.

Такъв пример е именно ливанската Хизбула, която възниква като автентично ливанско шиитско движение, но чието създаване Иран подпомага.

През годините Хибзула се превръща в най-силното иранско прокси. Днес тя представлява едновременно въоръжена групировка и политическа партия. Обявена е за терористична от САЩ, а ЕС разглежда като терористично само въоръженото ѝ крило, без политическото.

Също като Хизбула и палестинската Хамас, и йеменските бунтовници хути са финансирани и подпомагани от Иран в борбата им срещу Израел.

Вижте също Каква е разликата между Хамас и Хизбула

Израел и иранската ядрена програма

Заради всичко това Израел възприема Иран като заплаха за съществуването си като държава. В отговор Тел Авив от десетилетия предприема тайни операции срещу Техеран.

През 2002 г. идва разкритието, че Иран има тайна програма за обогатяване на уран. То предизвиква опасения, че страната се опитва да създаде ядрено оръжие, въпреки че тя отрича.

През последните години именно ядрената програма на Иран става основен фокус на израелските атаки. През 2010 г. се появиха данни как Тел Авив се опитва да попречи на иранските ядрени разработки чрез кибератаки.

По-късно няколко водещи ирански ядрени учени бяха убити, а Техеран обвини Израел, че стои зад убийствата.

Вижте също Иран срещу Израел: кой има военно предимство

Какво предшестваше новата атака

В нито един от тези случаи обаче Иран не беше атакувал Израел директно от собствената си територия и от свое име. За първи път това се случи през април тази година.

Тогава Техеран изстреля близо 300 дронa и ракети срещу израелска територия. Това стана в отговор на въздушен удар по част от посолството на Техеран в столицата на Сирия Дамаск на 1 април, при който бяха убити висши ирански генерали.

Всичко това дойде на фона на продължаващата война между Израел и Хамас в Газа. В края на юли лидерът на Хамас Исмаил Хания беше убит, докато беше на посещение в Техеран. Палестинската групировка и иранският режим обвиниха Израел.

В същото време израелската армия уби и висшия командир на Хизбула Фуад Шукр. Иран незабавно заплаши с отмъщение, но реални действия не последваха.

През последните седмици обаче се стигна до нови атаки срещу проиранската Хизбула. Първо, пейджъри и уоки-токита на нейни членове избухнаха и убиха хиляди хора, включително дейци на групировката. Хизбула обвини Израел за операцията.

Вижте също Какво е пейджър и уоки-токи и защо Хизбула ги използва

После израелската армия уби дългогодишния лидер на Хизбула - Хасан Насрала. Той стоеше начело на групировката от 32 години и се смяташе за изключително близък до Иран. При атаката беше убит и ирански генерал, намиращ се по същото време в Бейрут.

Каква беше атаката сега

Във вторник Иран изстреля около 180 ракети срещу Израел, като повечето от тях са били свалени и не се съобщава за пострадали.

Посланикът на Иран в ООН каза, че атаката е била в отговор на "действията на агресия" на Израел. Той изброи като примери убийството на Хания, детонациите на пейджъри, убийството на Насрала.

Впоследствие посланикът на Израел в ООН каза, че страната му ще прецени кога и как да отговори на това иранско нападение, но добави, че отговорът "ще бъде болезнен".

След това рано в сряда висш ирански военен командир заплаши, че Иран ще удари цялата инфраструктура на Израел, ако предприеме някакви действия срещу територията на ислямската страна.

На този фон операциите на израелската армия срещу Хизбула продължават. И в сряда Ливан съобщи, че израелските сили са навлезли на около 400 метра в ливанската територия и „след кратък период от време“ са се оттеглили. Над 1000 души, голяма част от които цивилни, бяха убити в Ливан само през последните две седмици, а Близкият изток се приближава до регионална война, пишат световните агенции.

Вижте също Какво цели сухопътната офанзива на Израел в Ливан