Странности на изборите в София. Защо "Демократична България" практически се оттегли

Колаж с автора на фона на кадър от регистрирането на кандидат-кмета Васил Терзиев (вляво) и листата на за общински съветници в София на "Демократична България", "Продължаваме промяната", "Спаси София" и "Екипът на София".

"Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Спаси София" решиха да се явят заедно на изборите в столицата. Трите формации имат общи кандидат-кмет и листа за общинския съвет. Според Стефан Попов обаче това не гарантира по-голям успех за "Демократична България", а тъкмо обратното.

След близо две десетилетия властта на ГЕРБ в София е разколебана. Кандидатурата на журналиста Антон Хекимян за кмет показва, че лидерът на ГЕРБ се е заел да контролира щетите от символната загуба на столицата. Загубата няма да бъде приписана на водеща фигура от ГЕРБ, което би имало по-трайни следствия за партията.

Предвид този сигнал от страна на партията, какво предприемат основните ѝ противници?

Коалицията "Демократична България" (ДБ) е наследник на демократичната десница, наричана иронично "градска". Тя е и очакваният кандидат за властта на избирателите в София - център, където обичайно печели избори в районите "Средец", "Триадица" и "Оборище".

Първата изненада е отказът на ДБ да издигне свой кандидат за кмет.

През 2019 г. имаше неудачна кандидатура, а сега и неудачна няма. Това е не само повод за чудене на избирателя в "Средец", "Триадица", "Оборище". За много хора от градския център това е изумително.

ДБ е малка коалиция на "Да, България", която е по-либерална (при цялата условност на тези обозначения), "Демократи за силна България", която се заявява като по-откровено дясна, и "Зелено движение". Първите две партии в коалицията отварят ветрило, което може да помести повече и по-капризни избиратели.

При такава комбинация няма основания ДБ да се откаже от свой кандидат за кмет.

С този си жест на отказ тя казва, подобно на ГЕРБ, че тихомълком се оттегля от тези избори. Основанието може да е умора, липса на сили за толкова битки или, както при Бойко Борисов, фактът, че властта на национално ниво в по-важно.

Вижте също Промяната на основния закон. Идва ли озаптяване на две безконтролни власти

Разбираемо е, ако ставаше дума за пропускане на тенис турнир за да се спечели следващият. Но тук отказът от участие е необясним с аналогии от спорта. Гласовете в София на местни и парламентарни избори идват от едни и същи избиратели и отсъствие от едните има последици за другите.

Друга причина, разбира се, е коалицията с "Продължаваме промяната" (ПП). Тя не е сериозна, защото ДБ има свой собствен електорат, част от който е скептична към ПП. Дори той да се е свил през 2019 г., трябва да се направи усилие за връщане на гласовете. Този избирател е традиционно обиден, разглезен и капризен. Но не гледа към ГЕРБ и БСП, а мърмори, докато се увери, че неговите хора са на терена. А те не са.

В коалиция с ПП и "Спаси София" ДБ номинира за кмет Васил Терзиев. Шумът около роднинството му с Държавна сигурност (ДС) може да бъде преглътнат, въпреки че нанесе щети с издигане на алтернативния кандидат Вили Лилков.

Шансовете на Терзиев са добри, но с тази стартова позиция победата не му е гарантирана. В кампанията трябва да се доказва. А да надприказва в дебати издигнатата от БСП Ваня Григорова или Хекимян ще му е трудно. Ще трябва да ги избегне, което е добре, ако имаш преднината на Тръмп. Тази слабост личи в срещите в града, на които Борис Бонев често му взима думата. Има и друга слабост, която за колебаещия се избирател е по-сериозна.

Необяснимо защо, Васил Терзиев е отказал да бъде включен в листите за общински съветници.

Това ни казва, че кандидатурата му е тип "искам да съм кмет, друго не ме интересува" и "ако не съм кмет, си тръгвам", толкоз. Казано по-директно, "градът не ме интересува, имам желание за публично по-знаковата (макар и не по-силна) позиция от председател на Столичния общински съвет (СОС)". Ако сериозно се интересуваше от града, щеше да е водач на листата за съветници.

Именно тук се натъкваме на най-странното. Как ДБ може да легитимира такава листа за съветници?

Първо, ДБ можеше да издигне кандидат за кмет в коалиция с ПП, но да остане със своя листа за съветници. Отказва се, неясно защо. И както досега имат 11 съветници, така след изборите ще имат 3-ма, което ги свежда до условно присъствие в СОС.

Вижте също Пак за националния празник. Защо не трябва да е 24 май

Но по-нататък, защо коалиция със "Спаси София"?

Доскоро тази организация беше въздушно НПО с основна цел политическа промоция на лидера си Борис Бонев. Наскоро стана партия, номинално, без партиен ресурс и мащаб. Сега "Демократична България" предоставя на "Спаси София" неоценимата помощ да стане партия за сметка на самата ДБ.

Коалицията е второ ниво на отказ от изборите в София.

И накрая, ДБ не може да обясни разумно поставянето на първо място в листата на самия Бонев. Минимумът приемлива комбинация беше ДБ да има свой кандидат за председател на СОС. Ако има нещо малко дори, което може да се отчете като присъствие в София, то би било борба за тази позиция. Дори да бъде загубена, щеше да има заявена воля за поемане на столичния парламент. Няма такава воля, животът е тежък, изборите ни идват в повече. Това е съобщението.

Ето и една хипотеза защо ДБ влизат в кампания с бяло знаме и вдигнати ръце.

Те са приели сериозно заплахата от Бонев, че ако не го поставят начело на листата, а след това не стане председател на СОС, ще се яви сам на вота, както през 2019 г., и ще вземе 40 000 гласа. Ако обаче е водач на общата листа, тези гласове ще са общи. И на ДБ им олеква, има рационално обяснение, решението е легитимно, тежестта пада.

Хората масово се заблуждават, че градът се управлява от кмет. Градът се управлява от Столичния общински съвет на първо място. В Закона за местната власт има силни дисбаланси и кметът нищо не може да направи без решение на СОС. Съветът не е еднолична институция и това създава илюзия, че кметът държи местната власт. За сравнение: подобен дисбаланс няма между Народното събрание и Министерския съвет. (Същият ефект имаме с президента.)

Съветът е повече скрита власт. Но той е действителната власт в града. И председателят му участва като посредник във всякакви ad hoc коалиции. Без него кметът е с вързани ръце. Всичко това прави стратегията на отсъствие на ДБ необяснима.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

Вижте също "Късоп*шков". Защо не съм част от "градската десница"?