"С дискусия, с дебати". Централното оперативно бюро на ДПС се събра в Росенец, но не взе решения

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров (в средата) и други членове на движението след края на заседанието на Централното оперативно бюро в Росенец, 20 август 2024 г.

Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС се събра на заседание в резиденцията на почетния си председател Ахмед Доган в Росенец във вторник. След неговия край стана ясно, че е била обсъдена политическата ситуация в страната, но не са взети никакви решения.

Преди ден президентът отказа да назначи служебния кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева и така изборите се отложиха за неопределено време.

Заседанието на ЦОБ във вторник се проведе на фона на разцеплението в ДПС, провокирано от открития конфликт между Доган и съпредседателя на партията Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. Почетният председател и поддръжниците му настояха за оставката на Пеевски, но той продължава да е лидер на движението и на парламентарната му група.

Вижте също Изборите се отлагат за неясно кога. Какво следва

"Колегите от ЦОБ и аз се отзовахме на поканата за свикване на заседанието на ЦОБ на почетния ни председател Ахмед Доган, имаше и колеги, които се включиха онлайн, така че проведохме много добро заседание, типично в стила на Движението за права и свободи – с дискусия, с дебати", каза пред медиите съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Той добави, че членовете на движението, останали верни на Доган, подкрепят призива на президента Румен Радев за бърз избор на някои от постовете с изтекли мандати, от които държавният глава след това трябва да избере нов служебен премиер. Става въпрос за двама зам.-председатели на Сметната палата, омбудсман и негов заместник, както и нов подуправител на БНБ.

"Ние сме за управление без зависимости. Хората в служебния кабинет трябва отговарят и на профила впоследствие да изпълняват задълженията си като такива в съответните органи", каза още Чакъров.

Междувременно Пеевски коментира пред медиите в София, че ЦОБ не може да вземе никакво решение, защото заседанието му е нелегитимно.

"В мига, в който почетният председател и настоящият друг председател се опитаха да откраднат марката на ДПС, те загубиха своята стойност и са нелегитимни и двамата", добави вторият съпредседател на ДПС.

Вижте също "Там е зарито кучето". Ще се яви ли изобщо ДПС на изборите

Той дори отправи задочен въпрос към Доган: "Г-н Доган, къде са 30-те милиона от Българската банка за развитие (ББР)?"

Пеевски визира разследването срещу Румен Гайтански-Вълка и бившия шеф на ББР Стоян Мавродиев за отпускане на необезпечен кредит от почти 150 млн. лева от банката. Според прокуратурата с част от тези пари е било покрито задължение на ТЕЦ "Варна", която се свързва именно с Доган.

Централното оперативно бюро е постоянно действащ орган, който осъществява оперативното ръководство на ДПС. За да заседава, се изисква кворум от поне 2/3 от състава му, като решенията му се взимат с обикновено мнозинство от присъстващите.

Според устава на ДПС Централното оперативно бюро се свиква и ръководи от председателя на партията. Освен Пеевски, съпредседател на движението обаче е и Джевдет Чакъров, който остана в лагера на Доган. Верни на почетния председател останаха общо 25-има депутати на ДПС, които бяха изключени от парламентарната му група. С Пеевски в нея останаха общо 22-ма души.

Разцеплението на ДПС стана факт в началото на юли, когато част от депутатите на движението не се подчиниха на волята на Пеевски и не подкрепиха проектокабинета на Росен Желязков, предложен от ГЕРБ с първия мандат. Оттогава партията се раздели на два кръга - ДПС-Доган и ДПС-Пеевски.

Вижте също България отплува от света, докато е с Пеевски на рамо. Може ли това да се промени

Пеевски и Чакъров представляват партията "заедно и поотделно", което поражда неясноти какво ще се случи с листите на ДПС за предстоящите избори. Именно съпредседателите имат основна роля в тяхното подреждане.

На фона на войната между Доган и Пеевски през последните седмици се активизираха и разследващите органи. Комисията за противодействие на корупцията и МВР проведоха акция срещу бизнесмена Румен Гайтански - Вълка, сочен за близък до Доган.

Впоследствие той се предаде сам и беше обвинен в присвояване в особено големи размери във връзка с кредит, отпуснат от Българската банка за развитие. Преди ден Вълка беше оставен от съда за постоянно в ареста. По делото се издирва и бившият ръководител на банката и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев, но той е в неизвестност.

Междувременно в парламента беше изслушан бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който обвърза срива на банката с издирвания бивш следовател Петьо Петров - Еврото и Пеевски. Последва и призив от ДПС-Доган Пеевски да бъде разследван от прокуратурата.

В делото за фалит на банката, по което обвиняем е Василев и което беше започнато от бившия главен прокурор Иван Гешев през 2017 г., докато той още беше в Специализираната прокуратура, не присъства името на Пеевски. В документите по случая има записки на Василев, в които са изписани инициали Д.П. срещу парични суми, но държавното обвинение така и не установи какво стои зад тези инициали.

Вижте също КТБ, цигари и един изчезнал тефтер. Пет случая, в които Пеевски остана незабелязан за прокурорите