Заплахи срещу опонентката на Тръмп Ники Хейли. Тя поиска охрана

Ники Хейли по време на предизборната кампания, 12 декември 2023 г., в Манчестър, щата Ню Йорк

Претендентката за президентския пост от Републиканската партия Ники Хейли е поискала охрана от Тайните служби на САЩ (Secret Service), съобщиха от щаба ѝ в понеделник. Причината са заплахи, които тя е получила по време на предизборната кампания.

Новината идва на фона на първичните избори в САЩ, които трябва да излъчат кандидат от всяка партия. Ники Хейли е бившата губернаторка на Южна Каролина и бивш посланик на САЩ в ООН. Тя остана единствената съперничка на Доналд Тръмп в надпреварата за кандидат-президент, излъчен от Републиканската партия.

Вижте също Последният опонент на Тръмп. Коя е Ники Хейли, която иска да е президент от републиканците

"Когато правите нещо подобно, получавате заплахи. Това е просто реалността. Това няма да ме спре", каза Хейли пред репортери в Южна Каролина миналата седмица.

От щаба ѝ не разкриват конкретните заплахи, които са предизвикали искането ѝ за охрана.

През декември миналата година и през януари тя е била мишена на два инцидента, в които са подавани фалшиви сигнали в полицията, за да се предизвика потенциално опасна реакция от страна на органите на реда, съобщи Ройтерс.

Това е форма на сплашване или тормоз, която все по-често се използва към обществени личности, включително служители, участващи в гражданските и наказателните дела срещу Тръмп.

През последните дни протестиращи, които са против подкрепата на Хейли за допълнителна военна помощ за Украйна или подкрепят кандидатурата на Тръмп, редовно прекъсваха нейни събития в Южна Каролина.

Охраната от Тайните служби се предоставя на основните кандидати съгласно федералния закон, когато изглежда сигурно, че те ще станат кандидати на своята партия. Като бивш президент на САЩ Тръмп има доживотна охрана от Тайните служби.

Хейли загуби с голяма разлика първите два тура от предварителните избори на републиканците в Айова и Ню Хемпшир. Досега всички проучвания на национално и щатско ниво показват огромна преднина на Тръмп пред нея. Въпреки това Хейли продължава да е фаворит на някой от големите спонсори на партията.

В същото време срещу опонента ѝ Тръмп се водят четири наказателни дела за общо 91 престъпления. Той е първият президент в историята на САЩ, който получи криминални обвинения.

Тръмп спечели президентските избори в САЩ през 2016 г. и остана начело на страната до началото на 2021 г. През ноември 2020 г. той загуби от настоящия президент Джо Байдън.

САЩ ще изберат следващия си президент през ноември. Номинация на Демократическата партия се очаква да бъде Байдън. Той вече спечели първичните избори на демократите в Южна Каролина.

Вижте също Демокрация или "бананова република". Защо съдът ще решава дали Тръмп да участва в избори