ПП-ДБ, Пеевски и ГЕРБ отхвърлиха проектозакона за "чуждестранните агенти" на "Възраждане"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Най-големите парламентарно представени партии - ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), както и ДПС около Делян Пеевски отхвърлиха предложения от "Възраждане" законопроект за "чуждестранните агенти". Според "Има такъв народ" (ИТН) в предложението има "неща за оправяне".

Партийните реакции идват ден след като проруската партия на Костадин Костадинов внесе законопроекта в Народното събрание - за трети път в последните две години. И предишните два пъти депутатите отхвърлиха предложението на "Възраждане".

Законопроектът предлага отнемане на граждански права на хора и организации, които в продължение на година са получили повече от 1000 лв. от чужбина. Преди месец отново по предложение на "Възраждане" депутатите забраниха в училищата да се говори по ЛГБТ въпроси.

Вижте също Колко "чужди агенти" ще открие "Възраждане" в дома си, ако идеята им стане закон

"ПП-ДБ е категорично против путинисткия законопроект на "Възраждане" за "чуждестранните агенти", се казва в позиция на разпространена до медиите в сряда.

В предложението на "Възраждане" ПП-ДБ вижда заплаха за науката и културата, ограничаване на образователните възможности, възпрепятстване на гражданското общество.

Пеевски също излезе с позиция, в коятонарича предложението на "Възраждане" "мракобесен законопроект", който "е тежка провокация към националната сигурност и суверенитет".

"Опитите за създаване на черни списъци с неудобни хора, организации, медии, училища и университети, и сплашването на структури на гражданското общество са последния пристан на тоталитарните системи", се казва в позицията на Пеевски.

"Парламентарната група на ДПС ще гласува категорично "против" всеки подобен акт на провокация срещу ценностната ориентация на България", добавя той.

Според председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов предложението на "Възраждане" е по-скоро предизборно и няма как да мине в рамките на настоящия парламент. Той добави, че подобен закон действа в САЩ, както и че в предложението на хората на Костадин Костадинов "има много неща за оправяне".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че "нито един" негов депутат няма да гласува за приемането му. "Уважавам колегите от "Възраждане", но нашата пъпна връв е с ЕНП, с евроатлантическата общност", каза Борисов.

И ПП-ДБ, и Пеевски напомнят, че законът копира подобен от Русия на Путин.

Текстът на "Възраждане" почти дословно копира руски текстове от аналогичен закон, приет в Москва през 2012 г. и оттогава многократно ожесточаван. В Русия това е основен репресивен инструмент, насочен срещу медии, неправителствени организации и политическата опозиция още преди да започне пълномащабната инвазия на Кремъл в Украйна.

Миналата година такъв закон беше приет на фона на многохилядни протести в Грузия. След това Европейският съюз спря процеса на интеграцията на страната към съюза.

Вижте също Русия и Унгария в огледалото. Как България прие "закон на омразата" срещу ЛГБТ хората