ПП-ДБ иска да отмени ЛГБТ забраната. ГЕРБ са готови на разговор, но не преди изборите

Николай Денков, Кирил Петков и Божидар Божанов от ПП-ДБ (на преден план).

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще предложи идната седмица нови поправки в Закона за училищното и предучилищното образование, свързани със забраната на т. нар. "пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация" в учебни заведения.

Законопроектът, който от партията заявяват, че ще променят, беше предложен от "Възраждане" и приет с подкрепата на всички парламентарни формации без ПП-ДБ на 7 август. Текстовете предизвикаха протести, а учители, университетски преподаватели и активисти излязоха с писмени позиции срещу въвеждането им.

За готвените нови изменения съобщи "Продължаваме промяната" (ПП), след като в четвъртък "Възраждане" във Варна разпространи своеобразен "черен списък" с учители, които според партията нарушават вече приетия закон. Над 800 преподаватели и учени от цялата страна подкрепиха подписки срещу приетите поправки и именно тях "Възраждане" атакува.

Действията на "Възраждане" прозвучаха като заплаха срещу учителите и бяха критикувани от политици от ПП-ДБ, както и от няколко представители на ГЕРБ. Министерството на образованието също излезе в защита на преподавателите, макар без да споменава "Възраждане" и закона, който е първопричината за акцията на Костадин Костадинов и партията му срещу преподаватели.

"Още другата седмица ще внесем поправка в закона да отменим "нетрадиционната" дефиниция, която реално започна този опасен процес към фашизма в България. С действия в парламента, не само с постове, ще противодействаме на черните списъци към българските учители", написаха от ПП.

Свободна Европа попита пресцентъра на партията какво ще представлява предложението и дали става дума за прецизиране на вече действащите спорни текстове за забрана на т.нар. пропаганда на "нетрадиционна сексуална ориентация", или за тяхната отмяна. Оттам казаха, че конкретната поправка в закона, заявена от ПП, все още се уточнява, както и че новият законопроект ще бъде внесен съвместно с партньорите им в коалицията от "Демократична България".

Вижте също Кой е "по-по-най" в забраната на ЛГБТ

Подобни предложения обаче трудно биха били приети без подкрепа от ГЕРБ като най-голяма парламентарна група (ПГ) в 50-ия парламент.

Свободна Европа изпрати писмено запитване и до пресцентъра на ГЕРБ, за да разбере дали партията би подкрепила преразглеждане на вече приетата с нейно участие забрана на т.нар ЛГБТ пропаганда в училище, но не получи отговор до публикуването на текста.

Зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ Деница Сачева публикува позиция по темата във Фейсбук, в която пише, че бъдещ нов текст в закона трябва да се прецизира и че е предложила в чат на парламентарната Комисия по образование и наука това да се обсъди с учители и директори.

Тя критикува ПП-ДБ, че са взели идеята да предложат изменения именно от тези разговори и че са избързали с лансирането ѝ.

Пред Свободна Европа Сачева каза, че не е подходящ момент по време на предизборна кампания да се вземат подобни решения и е по-добре първо да се направят обсъждания с директори, учители и специалисти.

На този фон в Народното събрание, което до септември е в лятна ваканция, но според последните промени в Конституцията ще работи до новите предсрочни парламентарни избори, отлежават още законопроекти по темата. Те обаче доразвиват спорната забрана, като част предложенията са се въведат и санкции за тези, които не я спазват. Единият проект е на бивши депутати от "Величие", сега независими, другият е на "Има такъв народ" (ИТН).

Сачева заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи проекта , предложен от независимите от "Величие", които искат глоби от 5000 до 10 000 лв. и дори "лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок от две години", ако се пристъпи забраната за т.нар. пропаганда на "нетрадиционна сексуална ориентация" в учебни заведения.

Вижте също "Защо не искат да разберат". Как Виктория преживя гимназията като ЛГБТ ученичка

Внесеното от ИТН предложение пък включва искане да се ограничи достъпът до информация за пола и ЛГБТ теми на всички обществени места, достъпни за деца - тоест не само в училищата.

Сачева каза, че в този проект има много спорни моменти, но от ГЕРБ тепърва ще го обсъждат.

По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата за "черния списък" срещу учители в разговор с журналисти.

Можем да разгледаме и тези закони и да търсим решения.
Бойко Борисов

"Това е просто една агитация в момента, една пропаганда. По втория член по този закон (дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация" - б.р.) ние също имахме много възражения в ГЕРБ, така че при една споделена отговорност за в бъдеще, можем да разгледаме и тези закони и да търсим решения, които да дават възможност хората да се чувстват спокойни," каза той.

Законовите промени, приети през август, предизвикаха протести и широка обществена реакция. Хиляди български граждани настояха президентът Румен Радев да наложи вето на забраната. Той я подкрепи и отказа да я върне за второ обсъждане.

По действията на "Възраждане" срещу учители, обявили се против закона, Окръжната прокуратура във Варна се самосезира и предстои да реши ще започне ли разследване.

Вижте също "Пълзяща антидемократична кампания". Защо ЛГБТ забраната отдалечава България от Европа