"Множество нарушения". Загиналият пациент в психиатрията във Варна е бил вързан и без наблюдение

Илюстративна снимка

Загиналият при пожар пациент на психиатричната клиника на болница "Св. Марина" във Варна в момента на фаталния инцидент е бил вързан, без постоянно наблюдение и при липса на противопожарна алармена система. Това е установила внезапна проверка на екип на омбудсмана в психиатрията, която констатира "множество нарушения" на правата на пациента, намерил смъртта си.

Случаят е от 5 август вечерта. Преди по малко от година, на 2 октомври 2023 г., пациент на психиатрията в Ловеч загина при идентични обстоятелства. Тогавашната проверка на омбудсмана също установи, че в момента на пожара той е бил вързан и без постоянно наблюдения, както и много други нарушения на изискванията за изолация на психично болни пациенти.

Вижте също "Смърт и деградация". Какво се случва в държавните психиатрии в България

Проверката по последния смъртен случай е била извършена на 8 август. Починалият мъж е бил настанен в психиатрията на "Св. Марина", за да му бъде направена съдебно-психиатрична експертиза.

Екипът на омбудсманът установява три основни нарушения, които се повтарят в доклади за състоянието на психиатричната помощ в България от години:

  • имобилизация (връзване) на пациента без наличие на видеонаблюдение в стаята;
  • крайно ограничен персонал в психиатрията;
  • липса на система за пожароизвестяване, въпреки че за това са правени предписания.

Проверяващите припомнят, че в годишните доклади на омбудсмана нееднократно е посочван системният проблем с прилагането на Наредба №1 от 28 юни 2005 г., която разписва изискванията за изолиране на психично болни пациенти.

Въпросните правила не само не се спазват, но по начало те противоречат на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание към ООН и Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа. Това нееднократно е констатирано както от омбудсмана, така и от международни проверки.

"Във връзка с това нееднократно е препоръчвано на министъра на здравеопазването да изготви протокол за прилагане на принудителните мерки "имобилизация" и "изолация", в който ясно да е отбелязано с каква продължителност и колко често могат да бъдат изолирани и имобилизирани пациентите за период от 24 часа, както и да се конкретизират основанията, при които се прилагат тези мерки", се казва в доклада за смъртния случай във Варна.

Вижте също "Нечовешко". Как пациент на психиатрията в Ловеч загина при пожар, докато е вързан за наказание

Такъв протокол все още няма, а опитите на представители на различни институции и неправителствени организации, ангажирани с условията и практиките в психиатриите, да провокират приемане на законодателни промени засега са без резултат.

В момента на пожара в мъжкото отделение на варненската психиатрия са дежурили една медицинска сестра и един санитар. Общо за четирите клиники по психиатрия към болница "Св. Марина" е имало един дежурен лекар, който не е бил в тази клиника по време на пожара, съобщава екипът на омбудсмана.

"При проверките си през последните 10 години, омбудсманът многократно подчертава необходимостта в най-спешен порядък да бъде разгледан и актуализиран бюджетът на всички психиатрични болници при отчитане на инфлационните процеси, които протичат в страната", се казва в констатациите от проверката.

По отношение на липсата на противопожарна алармена система екипът на омбудсмана припомня, че още през 2019 г. министърът на здравеопазването е бил информиран за "необходимостта да се регламентира изискване за инсталиране на противопожарни детектори за дим" в психиатриите. Същата препоръка е отправена до министъра на здравеопазването отново през 2023 г.

"Отговорът неизменно е, че МЗ ще финансира пожароизвестителни инсталации при финансова възможност до края на годината. Видно от направените констатации при проверката в Първа психиатрична клиника на УМБАЛ "Св. Марина", гр. Варна, този ангажимент на здравното министерство остава все още неизпълнен."

Предстои екипът, извършил проверката, да изложи подробните си констатации в доклад с препоръки към всички компетентни институции.

Вижте също Бой, лоша хигиена, изолация. Комитетът против изтезанията с критика към българските психиатрии