Съдът пусна от ареста единия от задържаните за поругаване на Мемориала на Холкоста в Париж

Графити с червени ръце върху стена на сграда на улица "Муси", в района, където по-рано Мемориалът на Холокоста беше поруган със същите червени отпечатъци на ръце в Париж, 14 май 2024 г.

Съдът пусна под гаранция единия от двамата български граждани, задържани по подозрения, че са вандализирали Мемориала на Холокоста в Париж през май тази година.

Това съобщи Софийската градска прокуратура (СГП) в понеделник. Вторият заподозрян беше задържан в област Благоевград и съдът там предстои да разгледа мярката му по-късно в понеделник, казаха за Свободна Европа от Окръжната прокуратура - Благоевград.

Вижте също "Сплашвани и притискани". Как един магазин за бира осъмна с надпис Jude и шестоъгълна звезда

През май по паметника в Париж, посветен на жертвите на Холокоста, се появиха графити с 35 червени отпечатъка на длани. Според властите във Франция това изображение е антиизраелски символ, станал известен след убийството на израелски войници през 2000 г. в палестинския град Рамала.

След оскверняването на Мемориала в Париж Франция съобщи, че разследва дали оскверняването е операция, координирана от Русия.

В петък Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) съобщи, че общо трима български граждани са задържани по подозрения, че са участвали във вандалската проява - двама от тях на българска територия и един в страна членка на ЕС.

В понеделник от СГП казаха, че ден по-рано са внесли искане в Софийски градски съд за постановяване на мярка за неотклонение задържане под стража на единия, арестуван в София. Съдът го е пуснал с парична гаранция в размер на 5000 лева.

Същия ден предстои съдът в Благоевград да се произнесе по искането за задържане и на втория от заподозрените, арестуван на българска територия.

Действията на българските институции са в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена на 19 юли от френските власти. Тя е по водено от тях наказателно производство за участие в организирана престъпна група, унищожаване и повреждане на чужда вещ след предварителен сговор с други лица, по етнически, расови и други подбуди.

ДАНС съобщи още, че задържаните "гравитират около български групи, изповядващи крайно дясна екстремистка идеология".

Разследващите във Франция търсят дали графитите са поръчани от руските служби за сигурност, след като при подобен вандалски акт през октомври бяха арестувани двама молдовци и беше идентифициран предполагаемият им поръчител - проруски молдовски бизнесмен.

Вандализирането на паметника се случи на фона на войната, която Израел води в Ивицата Газа вече десет месеца и която доведе до смъртта на десетки хиляди хора. В западните страни офанзивата предизвика множество демонстрации в подкрепа на палестинците през последните месеци.

В същото време се стигна и до увеличаване на антисемитизма в България и по света, отчетен в годишния доклад за антисемитизма, публикуван в началото на май.

Вижте също "Преля чашата". Възходът на антисемитизма в България, който трябва да бъде осъден