Арабски оператор купува Yettel в България

Yettel ще има нов собственик

PPF Group (PPF) и Emirates Telecommunication Group Company ("e&") подписаха споразумение, съгласно което "e&" ще придобие дял от 50% плюс една акция в активите на PPF Telecom Group (PPF Telecom) в България, Унгария, Сърбия и Словакия, съобщи PPF.

Така телекомуникационният оператор от Обединените арабски емирства става новият собственик на Yettel в България, Унгария и Сърбия и на O2 в Словакия.

Страните по сделката се споразумяха, че "e&" ще плати авансово 2,15 млрд. евро при приключването на сделката и допълнително още 350 млн. евро в рамките на следващите 3 години, ако PPF Telecom надхвърли определени финансови цели. Предвидено е връщане до 75 млн. евро, ако тези финансови цели не бъдат постигнати.

Партньорите ще запазят сегашния главен изпълнителен директор на PPF Telecom - Балеш Шарма, и ще осигурят приемственост на операциите, като същевременно ще се възползват от широкия опит на екипите на PPF Telecom на техните пазари.

Съществуващите активи на PPF Telecom в Чехия, включително чешкият оператор O2 Czech Republic a.s. (O2 CZ) и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN a.s. (CETIN Czech), ще бъдат прехвърлени извън групата на PPF Telecom и няма да бъдат част от сделката.

Главният изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц каза, че това се дължи не само на специфичната позиция на местния пазар, но и на плановете да се създадат синергии между компаниите, опериращи в Чехия.

"Това вълнуващо партньорство с PPF Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия е пример за нашия ангажимент да търсим нови възможности за сътрудничество и инвестиции, които допълнително ще ускорят нашата експанзия", каза Хатем Дауидар, главен изпълнителен директор на "e&".

Emirates Telecommunications Group е създадена през 1976 г., като през 1982 г. пуска в експлоатация първата мобилна мрежа в Близкия Изток. Година по-късно правителството на ОАЕ придобива 60-процентов дял в компанията, докато останалите 40% са пуснати на борсата.

Към момента "e&" има 164 млн. клиенти, които са предимно в Близкия Изток, Азия и Африка. Компанията оперира на пазарите в Афганистан, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Мароко, Буркина Фасо, Нигер, Мавритания и др.

Emirates Telecommunications Group също така притежават 14,61% от Vodafone Group.

Вижте също Акционерите в CME се съгласиха Петр Келнер да купи компанията зад бТВ