"Политически спекуланти". Радев и Пеевски размениха атаки след смъртоносната катастрофа на военен самолет

Президентът Румен Радев и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, колаж.

Президентът Румен Радев отхвърли критиките на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски срещу командирите на Военновъздушните сили (ВВС) след катастрофата на военен самолет в петък. Според Радев исканията за оставки на ръководителите на ВВС идват от страна на "политически спекуланти" и "самозвани експерти".

Думите му дойдоха, след като на 13 септември двама пилоти загинаха при самолетната катастрофа в авиобаза „Граф Игнатиево“. Тогава учебно-бойният им самолет се разби при подготовка за авиационно шоу, което трябваше да се проведе в събота по повод 20-годишнината от членството на България в НАТО.

Вижте също "Избегнахме открита агресия". Какво ѝ липсва на България след 20 години членство в НАТО

След инцидента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, както и бившият президент Росен Плевнелиев призоваха ръководителя на ВВС ген.-майор Димитър Петров и командира на авиобазата ген. Николай Русев да подадат оставки.

"Искам да призова да не се допускат политически спекуланти, самозвани експерти, които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата, да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии", каза в понеделник Радев пред репортери.

"Когато Пеевски и Плевнелиев рискуват живота си толкова за България, колкото генерал Петров и генерал Русев, нека да им искат оставките", добави той.

Малко след коментара на Радев Пеевски отново поиска оставки във ВСС и обвини президента, че заради него са загинали хора.

“Не дай боже никой да дава на България това, което се случи заради [президента] - да загиват хора, заради егото му. Най-малкото, което може да направи Радев, е да замълчи“, каза Пеевски. “А ортаците му, с които той е обвързан и със семейни назначения и връзки - командващият ВВС генерал-майор Димитър Петров и бригаден генерал Николай Русев, командир на 3-та авиобаза незабавно да подадат оставки, ако в тях е останала войнска чест и достойнство“, написа Пеевски в своя позиция.

Преди да стане президент, Румен Радев беше пилот и командир на ВВС. Той изпълни демонстративен полет със самолет F-16 в базата в "Граф Игнатиево" няколко часа преди катастрофата.

Веднага след инцидента прокуратурата започна разследване, като първоначалните версии за причината за него включват човешка грешка, техническа повреда и неправилно зададена команда.

Загиналите пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, са били сред най-подготвените пилоти в базата според служебния министър на отбраната Атанас Запрянов. Самолетът им е бил проверен и в техническа изправност.

Размяната на нападки между Пеевски и Радев продължава от месеци. В различни свои изказвания пред медиите Пеевски атакуваше президента за позициите му срещу подкрепата за Украйна.

Те сблъскаха позиции и при назначаването на ново служебно правителство, като Радев отказа да одобри кабинета на номинираната Горица Грънчарова-Кожарева заради участието на тогавашния вътрешен министър Калин Стоянов в него. Пеевски от своя страна защити Стоянов и дори каза, че би го поканил да води листа в неговата партия.

Вижте също Ще се върне ли казармата? Как се лекува диагнозата "няма хора" в армията