Пленумът на ВСС не ревизира избора на Сарафов и откри процедура за нов главен прокурор

Председателите на ВАС и ВКС - Георги Чолаков и Галина Захарова, заедно с правосъдния министър Атанас Славов във ВСС.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди в четвъртък избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор, произведен от Прокурорската колегия преди седмица, но така и не взе решение дали той е бил легитимен или не.

Мнозинството в съвета реши, че Пленумът е поставен пред свършен факт и оттук нататък може само да обсъди ситуацията, но не и да вземе друго решение. Веднага след това беше открита процедурата за избор на нов главен прокурор. Той беше насрочен на 26 октомври.

Против откриването на процедурата бяха Галина Захарова, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска. Останалите им колеги обаче подкрепиха предложението.

Така предстои номинации да се правят между 6 и 27 юли До 3 август ще бъдат представяни концепции, а на 19 септември трябва да са готови докладите за всеки от кандидатите. Окончателният избор пък трябва да бъде проведен на 26 октомври.

Спорът избора на Сарафов възникна, след като членовете на колегията се събраха миналия петък на извънредно заседание и в спешен порядък избраха Сарафов за временен главен прокурор. Това се случи само ден, след като президентът Румен Радев подписа указ за окончателното уволнение на главния прокурор Иван Гешев.

Прокурорската колегия избра Сарафов още преди да е обнародван указа на Радев в Държавен вестник. Тя изобщо не обсъди професионалните и нравствени качества Сарафов, нито сигналите срещу него, които в момента са обект на новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Този избор беше оспорен от много юристи като нелегитимен, тъй като главният прокурор се избира от Пленума на съвета, а временно изпълняващият тази длъжност има същите правомощия като титуляра.

Вижте също "Деветото джудже". Кой е Борислав Сарафов, който минава от катарзис в катарзис

Затова правосъдните министър Атанас Славов включи обсъждане на темата в дневния ред на пленарния състав на ВСС, а междувременно „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) призова Сарафов да подаде оставка. Той пък отговори с призив към политиците да не се месят в съдебната власт.

В понеделник последва и призив от Съюза на съдиите в България (ССБ) Пленумът на ВСС да избере нов временен главен прокурор и да се саморазпусне. Във вторник президентът Радев пък видя в избора на Сарафов опит на новите управляващи да сложат „свой човек“ на поста, а премиерът Николай Денков отрече това. Преди ден ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” провалиха изслушване на Славов по темата в парламентарната правна комисия.

На този фон мнозинството във ВСС реши в четвъртък да обсъди допълнителната точка за избора на Сарафов, внесена от Славов, но отказа да гласува накрая свое решение по темата. Преобладаващото становище беше, че Пленумът е поставен пред свършен факт от Прокурорската колегия и вече няма какво да направи.

"Никакво решение не можем да мотивираме в момента"

“Ние просто в момента дебатираме и всеки си казва своето лично мнение”, обобщи ситуацията председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, добавяйки, че “никакво решение не можем да мотивираме в момента”.

Той цитира решение на ВАС, според което ВСС не може да приема свои тълкувателни или разяснителни решения. Чолаков защитаваше тезата, че Прокурорската колегия правилно е избрала временен главен прокурор и това е в рамките на нейните правомощия. На същото мнение бяха Цветинка Пашкунова, Калина Чапкънова и Огнян Дамянов.

Според Атанаска Дишева Прокурорската колегия е иззела правомощие от Пленума на съвета и дори допусна, че извънредното събиране на колегията миналия петък е целяло именно да постави пленарния състав пред свършен факт. Тя разказа, че същия ден в била в сградата на ВСС и е разговаряла с представляващия го Боян Магдалинчев, пред когото е настоявала да свика заседание на Пленума същия ден. Той обаче е отказал.

Вижте също Сарафов нареди ревизия на делата срещу магистрати и политици

“Ние не бързахме, а реагирахме своевременно”, каза говорителката на Прокурорската колегия Калина Чапкънова с уточнението, че целта на бързите действия на колегите ѝ е била да не се “създава вакуум” в ръководството на прокуратурата. Огнян Дамянов повтори същия аргумент.

Последва въпрос от правосъдния министър дали членовете на Прокурорската колегия са обсъдили професионалните и нравствени качества на Сарафов, преди да го изберат. Чапкънова отговори, че фактът, че Сарафов е преизбиран за заместник на главния прокурор и за директор на националното следствие, означава, че притежава необходимите качества за поста.

“Неговите професионални качества сред колегите са неоспорими”, добави тя, допълвайки, че не би се наела да коментира обществените нагласи спрямо Сарафов, които се влияят от “негативни публикации” за него в медиите.

Председателката на Върховния касационен съд Галина Захарова възприе тезата, че “решението вече е взето” и оттук нататък Пленума на ВСС няма как да ревизира избора на Сарафов, произведен от Прокурорската колегия. Тя подкрепи принципно аргументите на Дишева, но обобщи, че “нашата дискусия няма и не може да има рационално и конкретно решение”.

Олга Керелска се присъедини към мнението на Дишева и дори посочи, че изборът на Сарафов за временен главен прокурор е незаконосъобразен.

В крайна сметка съветът отхвърли с голямо мнозинство предложение все пак да приеме някакво решение по темата. А след това отново с голямо мнозинство реши да прекрати този дебат.

След края на обсъждането на Сарафов Пленумът се занима и с процедурата за избор на нов титуляр на поста главен прокурор. Предложение такава да бъде открита още сега беше направено тази седмица от Прокурорската колегия.

Вижте също "Като нямаме доказателства, ще си ги донесем". Кой е Петьо Еврото