"Насажда страх". Военното министерство обвини Йотова в манипулации за помощта за Украйна

Колаж със снимки на министъра на отбраната Тодор Тагарев и вицепрезидентката Илияна Йотова

Президентската институция манипулира общественото мнение с неверни внушения за военната помощ за Украйна и така подхранва кампанията по дезинформация, която се води срещу България. Това се казва в позиция на министерството на отбраната от събота.

Тя идва като коментар във връзка с думите на вицепрезидентката Илияна Йотова по-рано през деня, че министърът на отбраната Тодор Тагарев и премиерът Николай Денков си противоречат, което "показва, че определено има желание да се скрие нещо от българската общественост", свързано с военната помощ за Украйна.

"Единият говори за това, че ще дадем всичко на Украйна, с изключение на самолетите, а другият казва, че ние ще дадем това, което можем", каза Йотова. Това твърдение не е вярно.

В петък министър Тагарев каза, че списъкът с техника, който Украйна е предоставила на България, съдържа "всичко без летателни средства". Той добави, че София разбира потребностите на Киев, но "въпросът е кое е в нашите възможности. Какво бихме могли да дадем и при какви условия".

Премиерът Николай Денков от своя страна каза, че са обсъждани "само възможности, при които България да се чувства защитена през цялото време".

След изказването на Йотова от министерството на отбраната излязоха с позиция, че вицепрездентката "подменя информацията за това, което страната ни е готова да предостави като помощ, с това, което Украйна иска от България". Така Йотова заблуждава обществеността, се казва в съобщението, цитирано от БТА.

"С днешния си опит да разклати стабилността на редовното правителство, вицепрезидентът насажда страх и разединява, вместо да обединява нацията", пише още в позицията.

От министерството посочват още, че военната помощ, която България ще изпрати на Украйна, няма да застраши боеспособността на българската армия и възможностите на държавата да се защитава. България ще предостави боеприпаси, които са към края на своя ресурс, но са в годно състояние и са извън нормативите за поддържане на запаси и осигуряване на подготовката на армията.

До противопоставянето между министерството на отбраната и президентската институция се стигна, след като в петък Тагарев съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски е предоставил списък с необходимо за страната му въоръжение при посещението си в България. Още в края на миналата година парламентът прие София да изпрати военна подкрепа на Киев, а в края на юни правителството одобри и изпращането на нов пакет военна помощ.

Вижте също "Колкото е необходимо". България подготвя да изпрати военна помощ на Украйна