Военните в Габон обявиха, че са взели властта в страната. Президентът е под домашен арест

Президентът на Габон Али Бонго пред Генералната асамблея на Организацията на обединените нации (ООН).

Висши офицери от армията на Габон обявиха военен преврат в ранните часове на деня в сряда, съобщи „Ройтерс“. В изявление по телевизия „Габон 24“ военните твърдят, че са взели властта и представляват всички сили на сигурността и отбраната в африканската страна.

Новината дойде минути след като станаха ясни резултатите от президентските и парламентарните избори в Габон, проведени миналата събота. Централната избирателна комисия обяви, че президентът Али Бонго е избран за трети мандат с над 64% от гласовете.

Офицерите казаха, че не признават резултатите от вота и започват действия за анулиране на изборите. До второ нареждане ще бъдат затворени границите на страната, а институциите ще се разпуснат.

Първоначално не беше ясно къде се намира президентът Бонго. По-късно в сряда Би Би Си съобщи, че той е под домашен арест. За последно Бонго е видян на публично място в събота, докато подава гласа си.

Кадър от изявлението на габонските военни. 30 август 2023 г.

Репортер на „Ройтерс“ съобщи за стрелба в габонската столица Либревил след изявлението на военните.

Към момента няма официална реакция от правителството на Габон.

В деня на вота управляващите спряха достъпа до интернет и наложиха полицейски час с цел „да се запази сигурността на цялото население“. В много секции гласуването беше забавено, което създаде напрежение.

Основният съперник на Бонго за президентския пост беше професорът по икономика Албер Ондо Оса. Неговата кампания стъпваше на нуждата за промяна и нови икономически възможности в Габон.

Вижте също "Всички да гледат към Москва". Отваря ли превратът в Нигер врата за Русия за сметка на Запада

Освен военните, екипът на Ондо Оса също разкритикува резултатите от изборите и излезе с твърдения за нередности, които щабът на Бонго отхвърли.

Бонго и неговото семейство стоят начело на африканската държава през последните 56 години.

Габон е богата на петрол и манган, членка на организацията на страните износителки на петрол ОПЕК. Страната е и бивша колония на Франция.

Ако военният преврат в страната е успешен, той ще бъде осмият в Западна и Централна Африка от 2020 г. насам. Най-скорошен беше превратът в Нигер от юли тази година.

Военни завзеха властта и в Мали, Гвинея, Буркина Фасо и Чад.

Вижте също Може ли Африка да пламне с помощта на Русия