"Обидна и застрашаваща среда". ВМРО е осъдена за дискриминация срещу ЛГБТ общността

Снимката е илюстративна

Националистическата партия ВМРО е упражнила тормоз и дискриминация срещу ЛГБТ хората. Това се казва в решение на Върховния административен съд (ВАС) по повод публикация на партията, в която са използвани обидни определения за общността.

Случаят е от 2021 г., когато ВМРО призова за спиране на излъчването на филма „Змия“ от програмата на София Прайд Филм Фест. В публикация в страницата във Фейсбук на партията се казва, че филмът е „поквара“, а хората от ЛГБТ общността са представени като „аморални индивиди“, искащи да изтрият „всички основи на традиционните европейски и християнски ценности“ и опитващи се да легитимират „неприемливи и извратени концепции“.

След призива на партията за спиране на филма, нейни привърженици се събраха пред мястото на прожекцията, а според ЛГБТ организацията „Действие“, която организира фестивала, представители на общността са били преследвани и нападани по улиците.

Още тогава „Действие“ подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) заради публикацията на ВМРО. През април 2023 г. комисията постанови, че партията не е осъществила дискриминация.

„Действие“ обаче обжалва това решение пред Административния съд в София, който реши, че ВМРО е осъществила дискриминация и тормоз срещу подателите на жалбата – тогавашната председателка на организацията Венета Лимберова и адвокат Деница Любенова, и срещу ЛГБТ общността като цяло.

Вижте също На кино с полиция. Кой заплашва общността ЛГБТ

“Недопустимо е правото на свободно изразяване да се използва като параван за разпространяване на идеи и схващания, които унизяват личността, създават нетърпимост и нетолерантност към определени групи от хора”, се казва в решението на съда от октомври 2023 г.

ВМРО обжалва това решение пред Върховния административен съд, но той потвърди становището долната инстанция, че партията е осъществила дискриминация срещу подателките на жалбата и ЛГБТ общността като цяло.

Според съда използваните по отношение на ЛГБТ хората определения са довели до „създаване на враждебна, принизяваща, унизителна, обидна и застрашаваща среда, т.е. до дискриминационно третиране под формата на тормоз“ спрямо тях.

Организацията „Действие“ приветства решението.

„Порочната практика, създадена от КЗД, в която Комисията се опитва да размие границата между свобода на словото и реч на омразата, бива прекъсната“, пише в публикация на сайта на организацията.

„Това е надежда, че дори във времена на крайна политическа омраза, в съдебната система все още има пролука за равни права!“

Решението на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Вижте също "Леко недоразумение" или престъпление "пред очите на МВР". Какво направи "Възраждане" във Варна

То идва след поредица случаи от лятото на 2023 г., когато проруската партия „Възраждане“ свика демонстрации срещу прожекции на друг филм от програмата на София Прайд Филм Фест – белгийската лента „Близо“. Стигна се и до физически сблъсъци на симпатизанти на формацията със зрителите на филма.

Полицията започна проверки по някои от тези случаи, но няма информация за последвали действия.

Международни правозащитни организации определят България като една от най-враждебните страни спрямо ЛГБТ общността в Европейския съюз.

През август парламнетът прие забрана за „пропаганда“ на „нетрадиционна сексуална ориентация“ сред деца, без подкрепящите поправките да дадат нито един пример за случай на такава „пропаганда“. Според правозащитници законът допринася за създаването на враждебна среда спрямо хората от ЛГБТ общността.

Вижте също Венета Лимберова, която предава "силата на правото" на ЛГБТ хората