Критикът на Кремъл Владимир Кара-Мурза е преместен на по-строг режим в затвора

Владимир Кара-Мурза по време на видео връзка от затвора.

Известният критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза е преместен в самостоятелна килия за срок от шест месеца - един от най-строгите затворнически режими в Русия. Това съобщи бившият му адвокат Вадим Прохоров.

Кара-Мурза беше осъден на 25 години затвор през април 2023 г. за "дискредитиране" на руската армия и държавна измяна за забележки против политиката на Кремъл. Той беше арестуван през 2022 г. при завръщането си в Русия след посещения в САЩ и Европа, където нарече президента Владимир Путин военнопрестъпник заради решението Русия да нахлуе в Украйна. Месец преди ареста му Москва забрани критиката към войната.

Вижте също Кой е Владимир Кара-Мурза, когото Москва осъди на 25 години затвор

Администрацията на затвора с максимална сигурност в Омск, където е затворен Кара-Мурза, го е преместила в килия като наказание за това, че не е изпълнил нареждане да държи ръцете си зад гърба си в продължение на няколко секунди.

Той от години критикува управлението на Путин и отрича обвиненията, по които беше осъден, като политически мотивирани. През май Кара-Мурза получи наградата Пулицър за 2024 г. за коментарите си за демократичното бъдеще на Русия, публикувани във Вашингон пост, докато излежава присъдата си.

Преместването в самостоятелни килии за дълъг срок от време е често използвана форма на тормоз от руската затворническа администрация, особено спрямо политически затворници.

Това наказание включва тясна килия, забрана лишените от свобода да ползват леглата си по време на светлата част от денонощието, а всекидневните им разходки са ограничени. Свиждането им с близки пък е разрешено веднъж на шест месеца.

Подобно наказание по-рано тази седмица беше наложено и на Иля Яшин, който беше близък сътрудник на починалия в затвора руски опозиционер Алексей Навални.

Вижте също Отровата, която застига враговете на Кремъл