"Битка до последните минути". Владимир Зографски, който спечели веригата Гран при на ски скокове

Владимир Зографски

Българският състезател на ски скокове Владимир Зографски постигна историческа победа за България в дисциплината. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

В събота Владимир Зографски стана първият българският състезател по ски скокове, спечелил Лятната верига Гран при в дисциплината.

Това стана, след като в последния кръг на голямата шанца в Австрия той завърши на 11-о място с 257.0 точки.

Така общият му резултат от деветте старта на Лятната верига стана 604 точки, което е с 22 точки повече от втория в класирането Грегор Дешванден. По-рано в други стартове Зографски записа също три победи и три втори места.

"Какви бурни три седмици и каква битка до последните минути на състезанието от Гран При в Клингентал. Сега лятото официално приключи", написа Зографски в Инстаграм.

"Имаше страхотни моменти и добро съперничество", добавя той. "Благодаря на всички фенове на ски скока за подкрепата и вярата".

Спортистът е роден в Самоков през 1993 г. Баща му Емил е бивш състезател и треньор по ски скокове, участвал два пъти на Олимпийски игри.

Владимир Зографски е бил шести на Световната купа във Финландия през 2018 г., както и 14-и на Зимните олимпийски игри в Пьончанг същата година.

През 2011 г. Зографски е избран за най-добър млад спортист на България.

Вижте също "И жените могат". Кристин Харила, която изкачи 14-те най-високи върха само за 92 дни