"Генна регулация". Виктор Амброс и Гари Ръвкън получиха Нобеловата награда за физиология или медицина

Генералният секретар на Нобеловия комитет Томас Пърлман обявява Виктор Амброс и Гари Ръвкън за тазгодишните лауреати в областта на физиологията или медицината.

Американските учени Виктор Амброс и Гари Ръвкън получават тазгодишната Нобелова награда за физиология или медицина, съобщиха от Нобеловия комитет в Швеция в понеделник.

Двамата са наградени за откриването на микроРНК - нов клас малки РНК молекули, които играят решаваща роля за регулацията на гените.

Паричното отличие, което ще бъде поделено между Амброс и Ръвкън, е на стойност близо 1 млн. щатски долара.

Кадър от обявяването на носителите на Нобеловата награда за физиология или медицина в Кралския Каролински медицински институт в Стокхолм.

"Тазгодишната Нобелова награда отличава двама учени за това, че откриха фундаментален принцип, управляващ регулирането на генната активност", се казва в прессъобщението на Нобеловия комитет.

В него от комитета обясняват, че информацията, съхранявана в човешките хромозоми, може да бъде оприличена на ръководство с упътвания за всички клетки в нашето тяло. Всяка клетка съдържа едни и същи хромозоми - а това означава, че всяка клетка съдържа абсолютно същия набор от гени и абсолютно същия набор от инструкции.

"Въпреки това различните видове клетки, като например мускулните и нервните, имат много различни характеристики. Как възникват тези различия?", пишат от Нобеловия комитет.

"Отговорът се крие в генната регулация, която позволява на всяка клетка да избира само съответните инструкции. Това гарантира, че във всеки тип клетки е активен само правилният набор от гени", посочват от комитета.

Разкритието на Амброс и Ривкън показва, че именно микроРНК молекулите са отговорни за тази генна регулация.

През миналата година носители на Нобеловата награда за физиология или медицина станаха Каталин Карико от Унгария и Дрю Уайсман от САЩ. Откритията им позволиха разработването на иРНК ваксини срещу коронавирус.

Нобеловите награди се присъждат всяка година на хора, които са провели забележителна научноизследователска работа, разработили са важни изследователски методи или имат друг изключителен принос за развитието на обществото в определени области.

Наградите в останалите категории за тази година ще бъдат обявени в следващите седем дни. Във вторник ще стане ясен носителят на отличието за физика, а в сряда - за химия.

Лауреатът в областта на литературата ще бъде обявен в четвъртък. В петък ще се връчи Нобеловата награда за мир, а тази за икономика - следващия понеделник.

Вижте също Алфред Нобел, простосмъртният