"Завист, злоба и алчност". Парламентарната група на "Величие" се разпадна

Николай Марков

Парламентарната група (ПГ) на "Величие" се разпадна. Това се случва, след като шестима депутати на партията подадоха заявления за напускането ѝ.

Тези депутати са: Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова, Росица Калинова.

По правилник една група трябва да има най-малко 10 члена, а преди напускането на тези шест "Величие" имаше 13. Затова групата им се разпада и всички депутати на партията стават независими. Промените вече са отразени на сайта на Народното събрание.

Вижте също "Изведнъж Полковника се промени". Кой контролира депутатите от "Величие"

Дотук се стигна, след като през последните седмици двамата лидери на "Величие" - Николай Марков, който е депутат и беше председател на ПГ, и Ивелин Михайлов, който официално е само член на партията, но не и депутат, си размениха серия от обвинения.

Първо Михайлов излезе с остри обвинения, че има "пробити" депутати на "Величие", които ще подкрепят кабинет на ГЕРБ. Последваха и твърдения, че Марков се опитва да овладее партията.

От своя страна в петък пред бТВ Марков обвини Михайлов, че оказва натиск върху депутатите на формацията, заключвал ги е в къщата си и е събирал телефоните им.

По думите му проблемът се е задълбочил, след като е поискал пред всички депутати бизнесът на Михайлов да се отдели от партийната работа. Михайлов е собственик на атракциона "Исторически парк" край село Неофит Рилски.

Вижте също "Разлом, който само слепец не може да види". Какво се случва във "Величие"

В същото интервю в петък Марков каза, че не планира да се оттегли от председателския пост на парламентарната им група, както беше призован от Михайлов. Последва обаче разпадането на самата група.

По-рано една от депутатките, подали заявление за напускане на групата - Красимира Катинчарова, участва в съвместно изявление с Михайлов, в което обвиниха Марков в натиск.

"Завистта, злобата и алчността са човешки страсти, погубили всяка втора душа родена на тази земя", написа в петък самият Николай Марков в профила си във Фейсбук.

Във видео в своя профил пък Ивелин Михайлов отрече да е заключвал депутати и да е изземвал телефоните им против волята им. Той повтори и обвинението си, че ръководителите на партията са били "напазарувани".

"Това е краят на политическа партия "Величие", каза след разпадането на парламентарната им група депутатът Дарин Георгиев, като добави, че идеята за "Величие" е била "употребена".

Партията беше създадена преди няколко месеца и изненадващо влезе в парламента. Като нейни лидери се изявяват бившият служител на Национална служба за охрана (НСО) Николай Марков и Ивелин Михайлов, който стои зад изграждането на съоръжението "Исторически парк" край Варна.

Марков стана депутата, докато Михайлов остана извън парламента. Двамата често публично защитават проруски тези. Марков дори заявява, че предава информация на Русия.

Вижте също Откъде се появи партия "Величие"