Васко Василев, който чрез цигулката си говори на универсален език

Васко Василев

Животът му преминава с цигулка в ръка. Свирил е из почти целия свят. В понеделник навърши 54 години, а през ноември ще направи турне в България. Той е Васко Василев и е Човек на деня на Свободна Европа.

Васко Василев започва да свири на 5-годишна възраст, а първите си уроци взима заедно с баща си. Няколко години по-късно заминава да учи в Москва.

Днес е един от най-известните български музиканти. Работи в Кралската опера в Лондон. В миналото си е свирил със Стинг, Майкъл Джексън, Мадона и много други. През 2023 г. е избран за концертмайстор на коронацията на Чарлз III.

В понеделник Василев навърши 54 г., а в началото на ноември тръгва на турнето "Vasko & the Violin" из България.

Обиколката ще бъде "филмова премиера и концерт в едно". Непосредствено преди всяко едно от изпълненията му ще бъде излъчван документален филм за неговия живот.

За него е щастие да свири на цигулка, защото чрез нея говори на универсален език.

"Днес съм в Пловдив, утре съм в Испания, а после в Япония. Навсякъде инструменталната музика се възприема по един и същи начин", казва Василев.

Вижте също Родена да бъде звезда. Лейди Гага и раните, заради които пише музика

"Когато започнах да свиря на цигулка, баща ми беше на 24 години. Аз на 5, а майка е била на 23. Двамата са били много млади, когато съм се родил", разказва цигуларят.

Споделя, че родителите му са били повече като приятели, но същевременно са били взискателни като музиканти. Казва, че като млади двамата са се прибирали късно. Него са оставяли да си ляга рано - веднага след "Лека нощ, деца".

Ставал е да свири в 5 часа сутринта, защото е мислил, че това е единствения начин да събуди родителите си.

"Те си мислеха, че аз много искам да свиря. Моята идея беше съвсем различна. Детството ми беше комбинация от всичко", казва Василев в интервю за "Телеграф".

Отива да учи в Москва, когато е на 10 г. Преди това в България свири, участва във филми и театрални постановки. Има и направени записи.

"Александър Лилов, тогавашен секретар на ЦК по идеологическите въпроси, извикал баща ми в кабинета си. Почерпил го с чаша айрян и му казал да отиваме в Москва. Неговата работа била да наблюдава как протичат заниманията ми по цигулка", разказва Василев пред списание Култура.

Казва, че е отишъл в Москва като оформен музикант, но баща му знаел, че технически има още много работа. Така става ученик на Майя Глезарова, която по негови думи е "един от най-добрите по това време професори в света, който работеше с деца".

"Представете си какъв е шокът – от слънчева България на минус 20 градуса в Русия и след филми и известност изведнъж ученето започва отначало", споделя той.

Коментира, че е учил композиция, но не пише оригинална музика.

"Има Моцарт, Бетовен, Бийтълс, Майкъл Джексън и т.н., които пишат много по-добра музика. Реших, че това не е моето, но то ми помогна да правя много-много аранжименти", разказва Василев.

Вижте също Да влезеш в обувките на идол. Емили Армстронг, която вече пее с Linkin Park

Документалният филм, който ще бъде излъчван по време на турнето "Vasko & the Violin", разказва за личния и професионален път на Василев.

"Този филм ще бъде много по-близък до моя живот, до моето ежедневие", казва той.

В него има кадри от детството в София и от годините му в Москва. Част от материала е заснет в Лондон по време на коронацията на Чарлз III и работата му с Кралската опера. Снимки има и от Япония, Италия и Испания.

"Черешката на тортата, която снимахме, беше турнето ми в България през миналата година. В един момент се спука гума към Враца. И за първия ми концерт там се превърнах в автомонтьор", споделя той.

Турнето започва на 5 ноември в София в "Joy Station" и ще приключи на 25 ноември в музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново.

Вижте също "Тъмнината е място, което посещавам". Кори Тейлър, който говори за травмите с музика