Божков излиза от ареста с гривна за проследяване. Поддръжници го посрещнаха в съда 

Съдебната охрана води Васил Божков в Софийския апелативен съд във вторник, докато негови поддръжници го аплодират.

Обвиняемият като лидер на престъпна група за изнудване, подкупи, пране на пари и злоупотреби в хазарта Васил Божков ще бъде поставен под домашен арест с условието, че ще носи електронна гривна за проследяване. Това реши във вторник Софийският апелативен съд (САС).

Бизнесменът прекара повече от три години в изгнание в Дубай, след като в родината му бяха повдигнати серия обвинения по общо три дела. При завръщането му на летище София на 25 август Божков беше задържан от полицията, a на следващия ден Софийският градски съд (СГС) го остави за постоянно в ареста.

Именно фактът, че доброволно се е прибрал от Обединените арабски емирства (ОАЕ), изигра роля за преценката на втората инстанция, че опасността да се укрие е намаляла. Заради тежестта на повдигнатите му обвинения и контактите му, апелативните съдии определиха той да носи техническо средство за проследяване.

Привърженик на Божков държи санитарна маска с надпис "Бухалки".

Междувременно БТА съобщи, че Софийската градска прокуратура е внесла в съда искане за задържане на Божков по второто му дело, по което той има няколко обвинения за различни криминални престъпления. Впоследствие това искане е било оттеглено, но прокуратурата засега не съобщава подробности.

Подобно на СГС, втората инстанция също приема, че има обосновано предположение, че Божков е извършил престъпленията, в които е обвинен. Затова му определи втората по тежест мярка за неотклонение след “задържане под стража”.

Преди заседанието обвиняемият беше посрещнат в Съдебната палата в София от свои поддръжници, които му ръкопляскаха. Някои от тях носеха и плакати с надписи “Не на мълчанието, не на бухалките”, “Не можете да запушите устата на истината” и други. В залата на САС присъстваха синът му Антон заедно със съпругата си Ива Софиянска, дъщеря на бившия столичен кмет Стефан Софиянски.

По време на обвинителната си пледоария прокуратурата посочи, че Божков има активи в “множество юрисдикции извън ЕС и в офшорни зони”, опитвайки се да обоснова опасността от евентуалното му укриване. Обвинението повтори и твърденията си, че той “има контакти и с множество хора от Руската федерация”.

Част от протестиращите срещу ареста на Божков носеха плакати в Съдебната палата.

Адвокатът му Георги Гатев изтъкна, че доброволното прибиране на Божков в България е доказателство, че той няма намерение да се укрива. По повод твърденията на прокуратурата, че той все пак е бил екстрадиран, защитникът посочи, че няма подобно решение на съда в ОАЕ. “Ако прокуратурата чака да получи такъв акт, ще го чака 100 години”, каза Гатев пред САС.

Самият Божков заяви пред съда, че от самото си заминаване в началото на 2020 г. иска да се върне и най-накрая се е прибрал “с цялото съзнание, че не съм виновен и не съм направил нищо”.

Миналата седмица Божков даде показания във връзка с твърденията си, че в продължение на години е бил изнудван и е предал 60 млн. лв. в подкупи на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия му финансов министър Владислав Горанов. По негово искане прокуратурата му назначи охрана.

Вижте също "Не може да бъде екстрадиран". Какво пише в последното съдебно решение в ОАЕ за Божков