Фотографката Валентина Владимирова, която посвети първата си изложба на младите жени и тяхното израстване

Фотографката Валентина Владимирова

Интересът към човешката същност заема основна роля в живота ѝ. Чрез първата си фотографска изложба тя разказва за израстването на младите жени и тяхното самоосъзнаване. Тя е Валентина Владимирова и е Човек на деня на Свободна Европа.

“Винаги съм обичала да уча. Подхождам с огромен интерес към заобикалящия свят и чуждия опит в него. Желая да разбера възможно най-много”.

Това казва 27-годишната документална фотографка Валентина Владимирова пред Свободна Европа.

На 8 март тя открива дебютната си изложба “Магнолии”, която може да бъде видяна до средата на май месец.

Работата по проекта ѝ отнема около две години. Идеята ѝ се появява, когато преди няколко години преминава през труден период, свързан с психичното здраве на неин близък човек.

Събитията силно повлияват на собственото ѝ благополучие и себеусещане. Необходимостта да се съгради отново като личност я изправя пред много въпроси.

Гъвкавостта в начина на мислене е от изключителна важност за нея и тя смята, че това до голяма степен се тренира и развива с времето.

Вижте също "Музиката е начин на живот". Орлин Николов, който с обектива си лови емоцията от живата музика

Един от въпросите, на които се опитва да си отговори, е къде стои усещането ѝ за жена. Докато търси отговора, открива, че жените около нея също разсъждават върху подобни въпроси. Това я насърчава да продължи работа по проекта.

Един от кадрите за изложбата "Магнолии".

Владимирова завършва бакалавър и магистър по психология. По време на обучението си тя изследва човешки истории, като винаги търси подходящия подход и език за представянето им. Тогава се обръща към силата на визуалния дискурс и записва курс по документална фотография в BECA Before Creating Academy.

“Психологията определено допринася, като най-вече води интереса ми към хората и техните вътрешни светове. Донякъде играе роля и в това успешно да предразположиш човек пред камерата”, казва фотографката.

Фотографията винаги е присъствала в живота на Владимирова. Като дете я свързва със заснемането на приключения, по-късно със събития като сватби. В определен момент фокусът ѝ се измества към документалната и концептуалната фотография. Това се случва, когато престъпва прага на академията и има възможността да експериментира с похватите на визуалния разказ.

“Фотографията е език, чрез който мога да изразявам себе си и да се докосна до други светове. Позволява ми да подредя случващото се вътре в мен. За моя изненада и радост, е и мост, който помогна да изградя много значими връзки с други хора”, разказва Владимирова.

Работата на други фотографи ѝ носи вдъхновение, особено на колегите ѝ от академията. “Има нещо магично в това да си част от задкулисния процес на други автори и да наблюдаваш процеса на техните усилия. За моята фотография водеща е нуждата да разбера или споделя емоция”, казва тя.

В моментите, в които на Владимирова ѝ липсва вдъхновение, тя се опитва да изкара камерата си въпреки това. Казва, че често тогава резултатите са най-интригуващи.

Един от кадрите за изложбата "Магнолии".

Фотографката не пропуска да отбележи приноса на други хора към проекта ѝ. Тя отдава благодарности към кураторите на дебютната ѝ изложба Димитри Стефанов и Велина Стефанов. Помощ ѝ оказват и колегите ѝ от BECA Before Creating Academy, които винаги са били насреща за нея и са ѝ давали обратна връзка.

“За мен процесът беше свързан с дълбоко изследване на собствените ми емоции и разговори с дамите около мен за това какъв е бил техният път на себеосъзнаване и израстване като жени. Именно тези дискусии ми помогнаха да избистря какво желая да споделя чрез “Магнолии.”

Името на изложбата не е случайно избрано. Магнолиите са сред най-ранните цъфтящи растения, появили се на Земята. Техните цветове често са определяни като символ на женствеността. В Япония магнолиите са метафора за дълголетие, поради способността им да оцеляват в тежки метеорологични условия.

“И жените като магнолиите

И магнолиите като жените

Носят достойнство, свобода и красота. Израстват, борят се, пречупват се, зарастват, преобразяват се. И така променят света около себе си.”

Това е част от посланието на фотографката по случай изложбата.

Един от кадрите за изложбата "Магнолии".

За Владимирова “Магнолии” процес на себеосъзнаване и поемане на контрол над посоката на живота ѝ. Тя разказва, че трудният период, през който преминава, е бил стоплен от подкрепата на близките ѝ и утехата, която намира в доверието между тях.

За това се надява в съзнанието на хората, които разгледат изложбата, да изникнат определени думи като избор, споделеност и устойчивост.

Предстоящата изложба е част от дългосрочната инициатива на BECA Foundation да подкрепя творческата реализация на дебютни изложби на млади фотографи. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Дебюти“.

Вижте също Гласът от GPS-а в театъра и киното. Актрисата Гергана Стоянова, която озвучава живота