Управляващите в Скопие търсят подкрепа за конституционни промени с оставки на албански министри

Централата на ВМРО-ДМНЕ в Скопие

Управляващото мнозинство в Северна Македония опитва да си осигури подкрепата на опозицията, за да прокара конституционните промени, необходими за напредъка на евроинтеграцията на страната.

Най-голямата албанска партия в македонския парламент - Демократичният съюз за интеграция (DUI), обяви, че нейните министри в правителството на Димитър Ковачевски ще се оттеглят от постовете си, след като поправката в конституцията бъде приета. Тя предвижда признаване на българското малцинство, поставено като условие за сваляна на българското вето пред преговорите на Скопие с Европейския съюз (ЕС).

За конституционните промени са необходими две трети от гласовете на депутатите. Затова през юни от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че ще ги подкрепят, ако албанската партия се оттегли от кабинета на Ковачевски.

Сега опозцията приветства готовността на Демократичния съюз за интеграция да оттегли министрите си, но постави условие оставките им да са окончателни и бързо да бъдат свикани парламентарни избори.

Албанската партия пък заяви, че министерските оставки ще влязат в сила само ако ВМРО-ДПМНЕ гласува за конституционните промени за признаване на българско малцинство. Управляващата Социалдемократическа партия не коментира веднага ситуацията.

Миналата година парламентът на Северна Македония прие сделка с посредничеството на Франция, според която България се съгласи да свали ветото си над преговорите между Скопие и Брюксел, ако българското малцинство бъде записано в македонската конституция. ВМРО-ДПМНЕ протестира срещу сделката с аргумента, че тя трябва да включва изискване България да признае македонския език.

Вижте също Македонският парламент направи първи стъпки за признаване на българите в конституцията