"Сякаш подсъдимият е поел обвинението". Унгария на Орбан поема председателството на ЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Унгария, ръководена от десния националист и приятелски настроен към Русия министър-председател Виктор Орбан, поема ротационното председателство на ЕС на 1 юли. Това предизвиква безпокойство в голяма част от западните страни на фона на признаците за засилване на крайната десница на континента.

"Това е невероятно. Сякаш подсъдимият в съдебен процес изведнъж е поел обвинението", каза унгарският журналист и биограф на Орбан Паул Лендвай пред Агенция Франс прес, визирайки дългогодишната опозиция на Орбан срещу политиките на ЕС.

Вижте също Триумфът на крайната десница. Ще ѝ стигнат ли силите, за да получи власт в Европа

Председателството на Унгария идва на фона на огромните успехи, постигнати от крайнодесни формации на изборите за европарламент на 9 юни. Те са първа сила във Франция, Австрия, Белгия, Италия и втора сила в Германия, Нидерландия и други страни от Европейския съюз (ЕС). В неделя крайнодесни и популистки формации от Австрия, Унгария и Чехия обявиха нов политически съюз - "Патриоти за Европа" - и поканиха и други европейски партии да се присъединят към него.

Орбан, който управлява Унгария от 2010 г. насам, разгневи много лидери на ЕС с нападките си срещу демокрацията и основополагащите принципи на съюза. Той се противопоставя и на санкциите срещу Русия и военната помощ за Украйна и демонстрира близки връзки с руския президент Владимир Путин.

По време на управлението си Орбан ограничи правата на групи от унгарското общество, сред които ЛГБТИ общността и мигрантите, и подчини медии и съдилища.

Въпреки заявените си политики, унгарският лидер вероятно няма да окаже значително влияние върху процеса на вземане на решения в ЕС по време на шестмесечното председателство на Унгария.

Така смята Дорка Такачи, научен сътрудник в Центъра за евроатлантическа интеграция и демокрация.

"Времето на председателството ще даде на Орбан малко възможности да наруши политиките на ЕС. Мандатът започва преди дългата лятна ваканция е и по време на формирането на нов Европейски парламент и Комисия", каза тя пред Асошиейтед прес.

Изборите за ЕП в началото на юни показаха големи успехи на европейската крайна десница. Въпреки това дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) излезе на първо място - както е правила на всички избори за ЕП от 1999 г. насам.

За да се създаде нова група в ЕП, се изисква тя да е съставена от партии от поне една четвърт от 27-те държави членки на ЕС. На новосформирания проект "Патриоти за Европа" засега не достигат 23 представители от поне 7 държави членки.

Вижте също "Руши европейското единство". Как ЕС и НАТО могат да се справят с Виктор Орбан